Leer de 65 ondergrondse regenwaterbassins van Madrid kennen

Leer de 65 ondergrondse regenwaterbassins van Madrid kennen
beeld: canal de isabel II / web

Als er flinke regen valt in een stad, waar gaat al dat water dan naartoe dat in de riolen terechtkomt? Meestal stroomt het naar de waterzuiveringsinstallaties. Maar in Madrid hebben ze ook een systeem waarmee de watermaatschappij het regenwater kan opslaan in enorme ondergrondse regenwaterbassins of “tanques de tormentas”, voordat het naar de zuiveringsstations gaat.

Elk jaar wordt er miljoenen liters water verzameld die anders verloren zouden gaan of schadelijk kunnen zijn voor onze ecosystemen. De regenwaterbassins zijn ontworpen om deze eerste neerslag op te vangen, voordat deze gemengd wordt met puur water en naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties stroomt. Dit voorkomt dat verontreinigingen in de rivieren terechtkomen.

De functie van regenwaterbassins reikt verder dan enkel het opvangen van water; ze spelen ook een cruciale rol als buffer tegen overstromingen. Tijdens hevige neerslag zijn de riolen vaak niet in staat om al het water te verwerken. Zonder deze bassins zou Madrid te maken krijgen met overstromingen en zou ongezuiverd water in natuurlijke waterbronnen terechtkomen. Dit zou leiden tot een ecologische crisis met ingrijpende gevolgen voor flora en fauna die afhankelijk zijn van schoon water.

Het waterbedrijf Canal de Isabel II beheert 65 regenwaterbassins die regenwater opvangen voordat dit wordt gezuiverd. Deze bassins hebben samen een opslagcapaciteit van 1,48 kubieke hectometer. Tevens bevinden zich in Madrid twee van de grootste regenwaterbassins ter wereld, Arroyofresno en Butarque, waarvan elk tot 400.000 kubieke meter water kan opslaan. Dit is acht keer de capaciteit van de vijver in het stadspark El Retiro.

Door middel van regenwaterbassins zoals deze wordt het eerste regenwater in de bodem vastgehouden totdat de zuiveringsinstallaties over voldoende capaciteit beschikken om dit water te verwerken. Nadat het water is gezuiverd, kan het veilig worden geloosd in de rivieren, zonder ecologische risico’s voor de waterloop.