Werkt de automatische tolheffing in het Baskenland?

Werkt de automatische tolheffing in het Baskenland?
beeld: bidegi / web

Na de introductie van het nieuwe tolhefsysteem zonder traditionele tolpoorten op de A-636 snelweg in het Baskenland, zijn veel automobilisten nieuwsgierig naar hoe dit systeem werkt en wat de implicaties zijn voor hun dagelijkse ritten. Dit innovatieve model, dat gebruikmaakt van geavanceerde technologieën, biedt zowel voordelen als uitdagingen. Het blijkt namelijk dat dagelijks zo’n 1300 bestuurders geen tol betalen.

Het functioneren van deze moderne tolweg is baanbrekend in Spanje. Dankzij de ‘free-flow’ technologie kunnen voertuigen over de tolwegen rijden zonder te stoppen. Dit zorgt voor een soepelere verkeersdoorstroming, minder wachttijden en een hogere efficiëntie voor weggebruikers. Hoewel dit systeem nieuw is in Spanje, wordt het in andere landen al een tijdje toegepast.

Bij de A-636, de eerste tolweg zonder cabines in het Baskenland, zijn er drie strategisch geplaatste boogsystemen in Beasain, Ezkio en Desakarga. Deze pilaren zijn uitgerust met camera’s die voertuigen registreren en identificeren op basis van hun kentekenplaten. De toepassing van ‘Free-Flow’ technologie is geïnspireerd op vergelijkbare systemen die in andere landen, zoals Portugal en Noorwegen, worden gebruikt.

De camera’s die de kentekenplaten vastleggen, zijn ontworpen om snel en effectief te werken. Wanneer een voertuig passeert, worden de gegevens onmiddellijk vergeleken met de in de database geregistreerde informatie. Dit betekent dat als je geregistreerd bent en de juiste instellingen op je telefoon hebt geactiveerd, de tol automatisch wordt afgeschreven zonder dat je hoeft stil te staan.

Voor de meeste bestuurders is het noodzakelijk om zich te registreren via de ABIATU-app of via een ViaT-telepass om gebruik te maken van het systeem. Deze registratie stelt niet alleen de automatische incasso mogelijk, maar opent ook de deur naar kortingen voor frequente gebruikers.

Een van de grootste voordelen van de tolweg zonder cabines is de vermindering van verkeersopstoppingen. Geen lange lijnen meer bij traditionele tolpoorten; in plaats daarvan kunnen automobilisten soepel doorrijden. Dit leidt niet alleen tot tijdsbesparing, maar ook tot minder uitlaatgassen, wat gunstig is voor het milieu.

Ondanks de vele voordelen zijn er ook enkele aanzienlijke uitdagingen en tekortkomingen in het systeem. Het ‘free-flow’ systeem, hoewel innovatief, heeft bepaalde technische problemen die ervoor zorgen dat ongeveer 1300 bestuurders per dag hun tolontheffingen ontlopen.

Een veelgehoorde klacht is de effectiviteit van de kentekenherkenningscamera’s. Soms worden auto’s met onduidelijke kentekenplaten niet juist herkend, door vuil, slechte weersomstandigheden of de opnamestekening van de camera’s.

Dit probleem frustreert bestuurders die zich aan de regels houden, maar toch claims voor onbetaalde tol krijgen. Voor de autoriteiten betekent dit ook inkomstenverlies, omdat ze geen betaling kunnen ontvangen van niet goed geregistreerde voertuigen.

De kosten van het reizen op de A-636 tolweg zijn redelijk in vergelijking met andere tolwegen in Spanje. Voor een conventionele auto bedraagt de tol voor het volledige traject 3,08 euro, maar met registratie via ABIATU kan men profiteren van aanzienlijke kortingen.

Voor voertuigen met een groter gewicht, zoals vrachtwagens en bussen, gelden andere tarieven. Vrachtwagens die tussen de 3500 en 12.000 kilogram wegen, moeten 5,01 euro betalen, terwijl zwaardere voertuigen een nog hogere tol van 6,26 euro verschuldigd zijn.

Momenteel zijn motorfietsen vrijgesteld van tolbetalingen op de A-636. Dit stimuleert motorrijders om gebruik te maken van de tolweg, wat mogelijk ook kan bijdragen aan een grotere diversiteit aan voertuigen op de weg.