De wijk Villa del Prado in Valladolid, een relatief moderne en jonge buurt, verbergt oudere geheimen dan je op het eerste zicht zou denken. 1700 jaar geleden woonden de Romeinen er al. En die lieten onder de grond heel wat resten achter.
Toen men in 1950 aan het graven ging in de wijk Villa del Prado in Valladolid, kwamen heel wat verrassingen boven. De buurt ligt in een deel van de stad dat bekend staat als Caño Hondo. Er werden mozaïeken en allerhande artefacten gevonden die een verhaal vertelden van de Romeinse nederzetting die er bestond in de 3e en 4e eeuw na Christus.
Een van die mozaïeken staat vandaag in de hoofdzetel van de rechtbank van Castilla y León. Na de opgravingen ging de site echter weer onder de grond. Vandaag de dag dromen de buurtbewoners van Villa del Prado er van alles weer op te graven en de site tot een toeristische trekpleister van de stad om te vormen.
Vandaag wonen 7000 mensen in de buurt. Velen van hen zijn jonge mensen die voor de wijk kozen omwille van haar moderne look, brede straten en tuinen. Er is nochtans werk aan de winkel. Zo vragen de buurtbewoners al lang om een nieuw gezondheidscentrum om in alle noden te voorzien.
In april vorig jaar legden de buurtbewoners een plan voor aan het stadsbestuur. Daarin staat beschreven hoe een deel van de archeologische site kan worden omgebouwd tot een publiek park met onder meer een replica van de bekende mozaïek die in Castilla y León hangt. Of de Romeinse resten ook effectief weer het daglicht zullen zien, valt nog af te wachten.