Grote zorgen over een epidemie in het rampgebied van Valencia

Grote zorgen over een epidemie in het rampgebied van Valencia
beeld: via europa press / stock

De laatste ontwikkelingen in de provincie Valencia hebben zorgen geuit over een mogelijke epidemie als gevolg van de DANA. De regionale overheid heeft het risico van tetanus onder de aandacht gebracht en is begonnen met het vaccineren van zowel vrijwilligers als inwoners.

Sinds afgelopen dinsdag is er veel stilstaand water te vinden in de door DANA getroffenen regio’s. Daarnaast zijn er nog resten van mensen en dieren, rioolwater, chemische stoffen en vloeistoffen van voertuigen aanwezig. Dit creëert samen een ideale omgeving voor de verspreiding van ziektes bij mensen die met deze vieze modder in aanraking komen.

De proliferatie van bacteriën en virussen neemt dagelijks toe in het rampgebied, wat een groeiend risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Daarom vragen experts aan alle vrijwilligers in het gebied om extra voorzichtig te zijn. Ze adviseren het dragen van mondkapjes en handschoenen om infecties te voorkomen, zodat er geen nieuwe gezondheidscrisis ontstaat.

Het woord epidemie brengt vaak gedachten naar voren van ernstige ziekte-uitbraken en gezondheidsproblemen. In Valencia is de dreiging van tetanus door stilstaand en vervuild water echter een serieuze kwestie.

De stilstaande wateren na overstromingen creëren een broedplaats voor bacteriën en andere ziekteverwekkers. Tetanus, dat wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani, gedijt goed in omgevingen waar verwondingen en vervuiling aanwezig zijn.

De regionale overheid heeft gereageerd door vaccinaties te regelen voor vrijwilligers en bewoners. Deze actieve aanpak is erg belangrijk nu de bezorgdheid over infecties groeit. Het idee om een vaccinatieteam naar de regio te sturen, is geen overdreven maatregel, maar juist een belangrijke stap om een mogelijke epidemie te voorkomen.

Naast tetanus zijn de autoriteiten ook bezorgd over andere ziekten, zoals leptospirose. Deze infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira en staat in zijn ernstigste vorm bekend als de ziekte van Weil. Het wordt overgedragen via vervuilde grond en water.

Een andere mogelijke ziekte is Hepatitis A, een zeer besmettelijke ziekte die kan zorgen voor de vervuiling van drinkwater met afvalwater. Symptomen van Hepatitis A zijn buikpijn, donkere urine, extreme vermoeidheid, koorts en een geelachtige kleur van de huid en ogen (icterus).

Ook Gastro-enteritis, waar we dagelijks mee te maken hebben, is een van de meest voorkomende aandoeningen tijdens overstromingen. Deze infectie kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën zoals Salmonella, Escherichia coli en Shigella. De eenvoudigste manier om besmet te raken, is via besmet water en voedsel.