Laag vaccinatiepercentage tegen gordelroos zorgt voor 600.000 besmettingen in Spanje

Laag vaccinatiepercentage tegen gordelroos zorgt voor 600.000 besmettingen in Spanje
beeld: via canva.com

Het herpes zoster-virus, beter bekend als gordelroos, heeft in Spanje in de afgelopen tien jaar meer dan 600.000 infecties veroorzaakt. Ondanks de beschikbaarheid van een doeltreffend vaccin sinds 2022, waarschuwt het Spaanse Verpleegkundigen Comité (CGE) voor de lage vaccinatiegraad onder risicogroepen. Dit benadrukken ze met zorgwekkende cijfers: meer dan 65.000 ziekenhuisopnames tussen 1998 en 2018 en een toenemende incidentie, met 76.522 geregistreerde gevallen in 2022.

Gordelroos (Spaans: herpes zóster) wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Na een eerste infectie kan het virus inactief blijven in het lichaam en later weer actief worden. Vooral mensen ouder dan 65 jaar of personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico. Het vaccin kan dit risico met 90% verminderen en ernstige complicaties voorkomen.

Toch laat de vaccinatiebereidheid te wensen over. In regio’s zoals Andalusië en Valencia ligt het percentage voor de eerste dosis tussen de 45% en 55%. Voor de tweede dosis daalt dit nog eens met 10%. Volgens Pilar Fernández, directeur van het Instituut voor Gezondheidszorgopleidingen, komt dit deels door de vermoeidheid bij de bevolking na de pandemie en de invloed van antivaccinatiecampagnes op sociale media.

De Spaanse overheid beveelt de vaccinatie aan voor ouderen en mensen met ernstige onderliggende aandoeningen, zoals hiv, kanker of patiënten die chemotherapie ondergaan. De behandeling bestaat uit twee doses, met een interval van twee tot zes maanden. Het vaccin is veilig en kan lichte bijwerkingen veroorzaken, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats, maar er zijn geen ernstige complicaties gemeld.

Het CGE roept op tot betere voorlichting en bredere toegang tot vaccinaties. Volgens verpleegkundige Alejandro Cremades uit Alicante is bewustwording cruciaal. “Gordelroos heeft een enorme impact op het dagelijks leven van patiënten. Door vaccinatie te bevorderen, kunnen we levenskwaliteit behouden en zorgkosten verlagen.”

Met een vergrijzende bevolking in Spanje is het zaak om de vaccinatiedekking snel te verhogen om een groeiende epidemie te voorkomen. Het CGE benadrukt dat meer campagnes en samenwerking met lokale gezondheidsinstanties essentieel zijn om de vaccinatiedoelen te bereiken.