Europese investeerders laten Catalonië links liggen

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – Volgens een onderzoek laten de trouwe investeerders uit Europese landen die normaal veel geld investeren in Catalonië de regio nu links liggen. Het proces naar de gewilde afscheiding van Spanje en alle politieke problemen en instabiliteit die daardoor zijn ontstaan in de autonome deelstaat hebben er blijkbaar voor gezorgd dat twee grote investerende landen, te weten Duitsland en Nederland, de regio vermijden en investeren in andere delen van Spanje, met name in de regio Madrid.

Deze conclusie trekt de krant El Confidencial naar aanleiding van de gegevens van het onderzoek van Convivencia Cívica Catalana die zich weer baseert op de officiële data van het Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. De gemiddelde daling van investeringen van alle internationale bedrijven gedurende het eerste trimester van 2018 is 62%. Vooral de afname van investeringen uit Europese landen die normaal trouwe investeerders zijn is enorm groot.

Duitsland en Nederland

Globaal gezien zijn de investeringen in Catalonië gedurende de eerste drie maanden van dit jaar gedaald van de 902 miljoen euro die nog geregistreerd werd in 2017 naar 346 miljoen euro dit jaar. Vooral de investeringen van landen die dichtbij Catalonië liggen zijn flink gedaald waarbij specifiek twee landen genoemd worden, bedrijven en investeerders uit Duitsland met maar liefst een daling van 90% en Nederlandse bedrijven en investeerders met een daling van 91%.

Voor de cijfers van de Duitse investeerders moet men teruggaan naar 2008 om dit soort lage investeringen te zien terwijl men in het geval van Nederland zelfs 14 jaar in de tijd moet teruggaan om dit soort lage getallen te zien. In euro’s lijkt het wellicht nog erger aangezien de investeringen uit Duitsland die meer dan 50 miljoen euro waren in het eerste trimester van 2017, in 2018 gedaald zijn naar slechts 4,9 miljoen euro. De investeringen uit Nederland zijn volgens de onderzoekers nog meer gedaald, te weten van 88,3 miljoen naar slechts 1,9 miljoen euro.

Europese landen

Het zijn echter niet alleen de Duitse en Nederlandse bedrijven en investeerders die veel minder in Catalonië investeren maar ook de Fransen met een daling van 141 miljoen naar 61 miljoen euro, een daling van 85% of Italië van 93 miljoen naar 12 miljoen euro, een daling van 87%. Alleen Groot Brittannië hield de investeringen min of meer gelijk met een kleine daling van 1% maar nog steeds 50 miljoen euro.

Stijging

Er zijn echter ook landen die iets meer investeren in Catalonië zoals de Verenigde Staten met een stijging van 14,3 miljoen naar 23,7 miljoen euro, een stijging van 66% maar relatief en in vergelijking met andere landen weinig miljoenen. Uit Azië en Oceanië werd ook meer geïnvesteerd, van 20,6 miljoen naar 34,5 miljoen euro.

Sectoren

Een van de grootste verliezers in Catalonië is de horeca (hostelería) waarbij de investeringen van buitenlandse bedrijven daalden van 139 miljoen euro naar slechts 5,5 miljoen euro, een daling van maar liefst 96%. In de categorie dienstverlening (servicios) daalden de investeringen nog meer van 163 miljoen euro naar slechts 51.000 euro (?). In de transportsector daalden de investeringen dit jaar van 55 miljoen naar 1,5 miljoen en in de industriesector van 178,5 miljoen naar 54 miljoen, een daling van 69%.

Madrid stijgt

Op hetzelfde moment dat de buitenlandse investeringen in Catalonië dalen, stijgen deze in de Comunidad de Madrid deelstaat. Ruim genomen vermeld het onderzoek dat sinds het jaar 2010 (toen men in feite met het “proces” begon in Catalonië) er in Catalonië voor 27,6 miljard euro geïnvesteerd werd maar dat bedrag loopt op naar 90,7 miljard in de Comunidad de Madrid.

Ter vergelijking tussen de Comunidad de Madrid en Catalonië valt het volgende op: Europese investeerders hebben gedurende het eerste trimester in Catalonië 278 miljoen euro geïnvesteerd terwijl dat in de Comunidad de Madrid steeg naar 2,3 miljard euro. Catalonië ontving uit Azië 34,5 miljoen euro maar de regio Madrid 1,1 miljard euro. Catalonië ontving uit Noord Amerika 23,7 miljoen euro maar dat steeg in de regio Madrid naar 1 miljard euro.

Vlucht bedrijven

Over het algemeen wordt er altijd gesproken van de vlucht van bedrijven uit Catalonië maar in werkelijkheid gaat het in de meeste gevallen alleen om de wijziging van de sociale zetel die veel bedrijven buiten Catalonië vestigen.

De vlucht “op papier” begon in feite al na 1 oktober, de dag van het illegale referendum in Catalonië waarna er 4.558 bedrijven hun sociale zetel weghaalden uit Catalonië om deze buiten de regio ergens in Spanje te vestigen. Buiten deze hoge cijfers zijn er ook nog honderden bedrijven die ook daadwerkelijk uit Catalonië zijn vertrokken (correcte cijfers ontbreken echter) en er zijn bedrijven die naast de sociale zetel ook de fiscale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst.

Ook in 2018 gaat de verandering van de sociale zetels door waarbij er volgens onderzoeksbureau D&B gedurende het eerste trimester dit jaar alweer 1.695 bedrijven hun sociale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst. Dat is acht keer meer dan in dezelfde periode in 2017 toen dat 220 bedrijven waren. Er kwamen dit jaar in het eerste trimester echter ook bedrijven naar Catalonië met hun sociale zetel, te weten 94.