Spanje ontvangt nu meer migranten uit Afrika dan Italië doet

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Spanje heeft al jaren te maken met een grote migratiestroom over het water en over land vanuit Afrika waarbij migranten met name uit de landen Marokko en Algerije richting de Spaanse kust varen of de hekken in Ceuta en Melilla beklimmen. Enkele jaren geleden werden recordcijfers gehaald wat betreft aantallen migranten waarbij de aandacht voor Spanje verminderde en migranten zich meer verplaatsten richting Italië en Griekenland.

Nu is Spanje echter weer via de Marokko en Algerije route helemaal in en het goede weer tijdens de oversteek naar Spanje maakt de situatie alleen maar makkelijker voor de Afrikaanse migranten. Daarnaast heeft Italië een overeenkomst met Libië afgesloten dat migranten al in dat land worden tegengehouden.

In Spanje komen de meeste migranten het land binnen via zee, de straat van Gibraltar en de Alboran zee tussen Marokko en Algerije en de deelstaat Andalusië en in mindere mate de zee tussen het Afrikaanse continent en de Canarische Eilanden. Daarnaast heeft Spanje ook te maken met pogingen over land via de Spaanse enclaves (gelegen in Afrika) Ceuta en Melilla waar migranten over de hekken proberen te klimmen en daar ook vaak in slagen.

Routes en aantallen

Het afgelopen weekend heeft Spanje weer honderden migranten van zee moeten halen waarna het aantal migranten dit jaar al hoger is dan in Italië. Tussen 1 januari en 15 juli zijn er 18.016 migranten naar Spanje gekomen via de zogenaamde westelijke (ocidental) route uit Marokko en Algerije. Italië heeft via de centrale (central) route (tussen Libië en de Italiaanse kust) 17.827 migranten opgevangen. Via de oostelijke (oriental) route zijn er tot 15 juli 14.678 migranten via Turkije naar Griekenland gereisd, 5.000 meer dan vorig jaar toen dat 9.723 migranten waren.

Juli

In Spanje kwamen er alleen al tussen 1 en 15 juli 2.940 migranten aan over zee terwijl Italië er 1.250 moest opvangen. Alleen al de afgelopen 45 dagen zijn er 9.866 migranten Spanje binnengekomen en opgevangen door de kustwacht, politie en Rode Kruis., een gemiddelde van 220 migranten per dag.

Daarnaast probeerden tussen 1 januari en 15 juli ook nog eens 2.874 migranten via Ceuta en Melilla Spaans grondgebied binnen te komen.

Tot nu toe heeft 35% van alle migranten de oversteek naar Europa willen maken via de straat van Gibraltar, bijna het drievoudige van vorig jaar. In Italië is het aantal migranten juist met 80% afgenomen vergeleken met vorig jaar toen er rond deze datum al 93.237 migranten de Italiaanse kust hadden bereikt.

Overleden

Er zijn tot nu toe helaas ook weer bijna 1.443 migranten tijdens de oversteek om het leven gekomen waarvan 1.104 via de centrale route richting Italië, 294 via de westelijke route richting Spanje en 45 via de oostelijke route richting Griekenland.

Totaal

In totaal hebben dit jaar tussen 1 januari en 15 juli er alweer 50.872 Afrikaanse migranten via de Middellandse Zee de oversteek gemaakt naar Europa, dat is ongeveer de helft van vorig jaar toen dat aantal rond deze datum 109.746 migranten was en in 2016 toen dat aantal zelfs 241.859 migranten was.