CIA heeft Catalaanse autoriteiten gewaarschuwd voor mogelijke aanslag op de Ramblas

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – In de week dat komende 17 augustus (17-A) de eerste herdenking zal plaatsvinden in Barcelona en op 18 augustus in Cambrils van de terroristische aanslagen op die data in 2017, komen er allerlei berichten, foto’s, videobeelden en details over de aanslagen, de terroristen en de berichtgeving boven water. Een van die berichten betreft de leugens die door de Catalaanse autoriteiten werden verteld na de aanslag, zoals de Catalaanse krant El Periódico dat omschrijft.

Nog geen twee weken na de aanslag op 17 augustus in Barcelona kwam de Catalaanse krant El Periódico met een reportage waarin vermeld stond dat de Catalaanse politie en de Catalaanse regioregering op de hoogte was gebracht van een mogelijke aanslag in Barcelona. De Amerikaanse CIA, die doorgaans goed op de hoogte is van wat er speelt op de wereld, waarschuwde de Catalaanse autoriteiten al in mei 2017 van een mogelijke aanslag met als doel een belangrijke straat zoals de Ramblas.

Dat krantenbericht werd door de Catalaanse politiechef Trapero, de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Forn en de voormalige regiopremier Carles Puigdemont toen afgedaan als leugens van de Catalaanse krant waarbij ze er alles aan deden om de krant zwart te maken. Uiteindelijk moest de krant een deel van de email publiceren waarna de Catalaanse autoriteiten opnieuw beweerden dat het vals nieuws was waarop de krant de oorspronkelijke email publiceerde.

Daarna gaven de Catalaanse autoriteiten toe dat er contact was geweest maar dat dit als niet serieus werd omschreven. Feit is dat iemand van de CIA een email had gestuurd naar de Catalaanse politie en dat er volgens de krant El Confidencial zelfs drie afdelingshoofden van de Catalaanse politie naar de Verenigde Staten waren gereisd voor meer informatie.

Email

De Catalaanse krant El Periódico was op de hoogte van deze email omdat in mei 2017 iemand binnen de Generalitat liet vallen dat er contact was geweest tussen de CIA en de Catalaanse autoriteiten, iets wat later door iemand anders binnen de Generalitat werd bevestigd maar aan de krant vroeg dat niet openbaar te maken om geen sociale alarm te genereren. De krant publiceerde in mei 2017 niets.

Toen de aanslag eenmaal had plaatsgevonden op 17 augustus zag de krant het als haar plicht om het nieuws te melden van de bestaande email met daarin de waarschuwing voor een mogelijke aanslag op de Ramblas. Dat nieuws werd toen twee keer ontkend door Joaquim Forn (Minister), Josep Lluis Traopero (Politiechef) en Carles Puigdemont. Op 30 augustus wist de krant een kopie in handen te krijgen van de email die gepubliceerd werd. Ook toen werd dat nieuws als “fake news” betiteld en werd de krant (in Amerikaanse Trump stijl) zwart gemaakt.

Papieren

Bijna 2 maanden later op 26 oktober wist de Policía Nacional tijdens een operatie duizenden documenten van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra in handen te krijgen. Deze documenten werden naar een verbrandingsoven gestuurd om te vernietigen. Niet alleen vond men tussen die papieren (geheime documenten) veel informatie over het Catalaanse afscheidingsproces maar vond men ook de email van de CIA wat betreft de aanslag op de Ramblas. Daarnaast trof men ook een uitgebreid rapport aan van de email van de Amerikaanse inlichtingendienst wat aangeeft dat de Catalaanse autorietietn of in ieder geval delen daarvan wél op de hoogte waren van de waarschuwing.

Met die informatie in de hand had de Catalaanse politie wellicht meer kunnen doen om de Ramblas te beveiligen. Op het moment van de aanslag was de Ramblas niet geblindeerd door betonblokken of bloembakken etc. waardoor het dus makkelijk was de Ramblas op te rijden. Later is ook gebleken dat de aanslag op de Ramblas door de terroristen als een plan B werd bedacht dus de vraag is of dat al eerder gepland was of niet.

Het “proces”

Volgens de Catalaanse krant El Periódico heeft de ontkenning van het contact met de CIA als reden om het hele proces van afscheiding niet in gevaar te brengen. Anderhalf maand na de aanslag zou er immers een belangrijke – maar illegale – happening gaan plaatsvinden in de vorm van een illegaal referendum over afscheiding van Spanje. Daarbij mocht de geloofwaardigheid van de Catalaanse autoriteiten niet in gevaar gebracht worden want dat zou slecht zijn voor het “proces”. Drie belangrijke personen (Forn, Trapero en Puigdemont) hadden immers meerdere keren gelogen tegen het volk en dat zou fataal kunnen zijn voor de geloofwaardigheid.

Belgische politie

De krant El Confidencial schrijft dat er ook contact is geweest tussen de Catalaanse politie en de Belgische politie in Vilvoorde vanwege de imam Abdelbaki Es Satty die meerdere keren in België is geweest en gezien wordt als het brein achter de aanslagen. Dat contact werd door de Catalaanse politie ontkend maar moest later bijgesteld worden toen bleek dat er wel contact was geweest maar, zoals de Mossos het omschreven, nooit via de officiële kanalen. De link tussen de imam en terrorisme werd door de Catalaanse politie nooit naar aan het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken doorgegeven.

Amerika reis

Dezelfde krant schrijft ook dat twee weken nadat de CIA de Catalaanse politie heeft gewaarschuwd er drie belangrijke afdelingshoofden van de Catalaanse politie naar de Verenigde Staten zijn gereisd om met de CIA te praten. Ook dat zou bevestigen dat er voor en na de aanslagen op 17 en 18 augustus werd gelogen door de Catalaanse autoriteiten.

Sterker nog, vanuit de Catalaanse kant werd er een campagne opgezet om de Spaanse inlichtingendienst zwart te maken vanwege eerder contact met de imam tijdens zijn celstraf in Castellón. Daarnaast werd medegedeeld dat de CIA alleen contact had gehad met de Spaanse politie en nooit direct met de Catalaanse politie om aan te geven dat de Spaanse politie niet goed samenwerkt met de Catalaanse collega’s. Dat alles om de aandacht van de Catalaanse politie af te leiden, aldus El Confidencial.

Rechter

De Catalaanse politie maakte nog een fout door aan het Spaanse gerechtshof welke de aanslagen in Barcelona en Cambrils onderzoekt foutieve informatie te geven. Zo meldde de Catalaanse politie in een rapport dat zij geen informatie hadden over de imam uit Ripoll, het brein van de aanslag. Dit terwijl er contact over hem was geweest tussen de Belgische en Catalaanse politie. Afgelopen week moesten de Mossos d’Esquadra echter toegeven dat ze foutieve informatie hebben doorgegeven aan het Spaanse gerechtshof en dat ze wel op de hoogte waren van eventuele terroristische connecties van de imam maar dat ze daar niets mee hebben gedaan.

Conclusie

Beide kranten, zowel de Catalaanse alsook de nationale krant, trekken de conclusie dat de berichtgeving over de aanslagen gecontroleerd werd door de Catalaanse autoriteiten om het referendum op 1 oktober en de geloofwaardigheid van de Catalaanse politie en de regio autoriteiten niet in gevaar te brengen. Daarnaast diende de berichtgeving van Catalaanse kant om de Spaanse staat, de politie, het Spaanse ministerie en Spaanse inlichtingendienst zwart te maken. Of dat allemaal waar is en met opzet werd bedacht weten alleen degene die erbij betrokken waren waarvan de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Forn in de gevangenis zit, de Catalaanse politiechef geen chef meer is en de voormalige regiopremier gevlucht is voor de Spaanse justitie.