Verbod op doden van honden en katten in Madrid leidt tot overvolle opvangcentra

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De deelstaat Comunidad de Madrid heeft net zoals Catalonië sinds vorig jaar een nieuwe dierenbeschermingswet waarin is opgenomen dat het verboden is om honden en katten te doden in de opvangcentra en asiels in de deelstaat. Dankzij dat verbod mogen honden en katten die binnen 10 dagen niet worden geadopteerd of terug gaan naar hun baasjes niet meer worden gedood. Dat is uiteraard goed nieuws maar het heeft ook nadelige gevolgen.

De nieuwe autonome dierenbeschermingswet van de Comunidad de Madrid is goed nieuws voor de honderden honden en katten die jaarlijks niet meer gedood mogen worden, alleen om het feit dat ze in een asiel of opvangcentrum zitten en niet geadopteerd worden binnen 10 dagen. Het is voor de regio Madrid een hele stap voorwaarts waarmee deze deelstaat zich voegt in het korte rijtje van twee deelstaten waaronder Catalonië.

Maar het niet doden van honderden honden en katten heeft ook nadelige gevolgen voor de bezetting van de al overvolle asiels en opvangcentra in de Comunidad de Madrid. Het zijn deze opvangcentra en asiels die nu aan de bel trekken om aan te geven dat de situatie alarmerend is op dit moment.

De nieuwe dierenbeschermingswet van de regio Madrid voorkomt weliswaar het doden van dieren en heeft strengere straffen voor dierenmishandelaars maar er is niets opgenomen over het voorkomen van de groei van huisdieren. Dat wil zeggen, men moet het probleem reeds vanaf het begin aanpakken door het aantal nieuw geboren huisdieren tegen te gaan en/of beter te controleren.

Zo stellen de asiels en opvangcentra voor dat het verboden moet worden voor niet geautoriseerde fokkers om honden en katten te fokken. Maar de autonome deelstaat Madrid wil daar niets van weten omdat dit per wet moeilijk te verbieden is. In plaats daarvan gaat men de financiële hulp verhogen van 1 naar 2,2 miljoen euro waardoor er ook nieuwe opvangcentra gebouwd kunnen worden of de capaciteit bij bestaande asiels vergroot kan worden.

Volgens de laatste gegevens is het aantal in asiels en opvangcentra verblijvende dieren met zo’n 1.000 toegenomen na intrede van de anti-dodingswet. In 2016 waren er nog 4.143 honden en katten in asiels aanwezig en in 2017 steeg dat naar 5.148 dieren. Het aantal in de steek gelaten dieren daalde echter ook met 7,5% terwijl het aantal geadopteerde dieren met 10% steeg.