Vrachtwagens worden wellicht verplicht gebruik te maken van tolwegen in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De kans is groot dat in de toekomst de Spaanse regering beslist dat de vrachtwagens niet meer op de nationale conventionele wegen mogen rijden en verplicht over de snelwegen inclusief tolwegen moeten rijden. Daarvoor in de plaats zullen de vrachtwagenchauffeurs een vergoeding krijgen maar kosten zullen ze hoe dan ook maken.

Tot op heden zijn er al gevallen bekend dat vrachtwagens om de verkeersdruk op nationale wegen te ontlasten daar geen gebruik van mogen maken en verplicht over snelwegen moeten rijden. Zo is dat nu al het geval in Catalonië en het noorden van de Comunidad Valenciana.

Catalonië en Valencia

Sinds 2 september moeten grotere vrachtwagens in de provincies Castellón, Tarragona, Barcelona, Gerona en Lerida in plaats van de N-340, A-7 en N-240 wegen gebruikmaken van de AP-7 en AP-2 tolwegen. Daardoor worden er dagelijks zo’n 4.000 vrachtwagens omgeleid. De chauffeurs krijgen bij het gebruik van de tolwegen 50% korting wat inhoudt dat ze nog steeds de andere helft moeten betalen.

Men is tot dit besluit gekomen om de tolwegen meer te gebruiken voor het vracht- en vakantieverkeer terwijl het woon-, werk- én vakantieverkeer gebruik kan maken van zowel de tolwegen AP-7 en AP-2 alsook de nationale wegen A-7, N-340 en N-240.

De vrachtwagenchauffeurs hebben reeds flink geklaagd hierover en hebben recent een langzaam-rijden actie gehouden op de AP-7 en AP-2 in Catalonië.

Rest van Spanje

De regering heeft nu via een wijziging de mogelijkheid om via een wet het rijden met vrachtwagens te verbieden op de nationale wegen in heel het land. Dat mag echter alleen gebeuren als dit nodig is voor de veiligheid of voor het milieu.

Daarnaast staat er in het Koninklijk decreet dat dit via overeenkomsten met de sector moet gebeuren en dat de vrachtwagenchauffeurs een vergoeding moeten krijgen voor het gebruik van de tolwegen.

Reactie sector

De vrachtwagensector is uiteraard fel tegen deze beslissing mocht die ooit genomen worden omdat dit tegen de “vrije circulatie” indruist en hoge kosten voor de sector zal inhouden. Daarnaast zouden er meer kilometers gemaakt moeten worden wat niet goed is voor het milieu en zorgt voor vertragingen in het vervoer over de weg.

Ook zegt de vrachtwagensector dat er te weinig rustplaatsen zijn langs de snelwegen om alle vrachtwagens aan te kunnen.