MADRID – Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid een verkoopverbod heeft uitgegeven voor het medicijn Nolotil nadat er tien Britten om het leven zijn gekomen na het nemen van Nolotil wat uit Spanje kwam. In Spanje is het gebruik van Nolotil heel normaal en gebeurd dat meestal zonder problemen maar blijkbaar hebben noord Europeanen meer last van de bijwerkingen van deze agressieve pijnstiller.
Het waren doktoren in ziekenhuizen op de Canarische Eilanden die samen met ziekenhuizen aan de Costa Blanca, om precies te zijn in Denia (Alicante), die het eerst aan de noodbel trokken vanwege het medicijn Nolotil. Het was op deze plaatsen waar men gedurende dit jaar melding maakte van verschillende gevallen die te maken hadden met het geven van metamizol, de commerciële naam van het meer bekendere Nolotil. Het ging in alle gevallen om toeristen uit Noord Europa, om precies te zijn Groot Brittannië en de Scandinavische landen.
Doden
Na deze melding werd er in eerste instantie door de Spaanse overheid niets gedaan omdat er geen sterfgevallen waren in Spanje. Dat veranderde echter nadat de Britse pers schreef over tien personen die na terugkomst uit Spanje en na behandeling met Nolotil om het leven waren gekomen. Meteen besloot het ministerie van Volksgezondheid een verbod uit te geven op de verkoop van Nolotil aan buitenlanders, met name noord Europeanen.
Met recept
Nolotil is een veel gebruikte en effectieve pijnstiller die veel gebruikt wordt en ook toegestaan is in Spanje. Bij de apotheken is Nolotil alleen te verkrijgen met een doktersrecept die slechts gegeven wordt als er bloedanalyses van de patiënt beschikbaar zijn om het gebruik ervan bij patiënten met een verhoogd risico op agranulocytose te voorkomen.
De hoofdverbinding van Nolotil is Metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van sepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.
Inwoners uit Noord-Europa hebben blijkbaar een genetische aanleg om te reageren op Metamizol, iets wat volgens onderzoeken bij Spanjaarden en wellicht inwoners uit Zuid-Europa niet het geval is.
In diverse landen werd het medicijn verboden zoals in Zweden in 1974 en de Verenigde Staten in 1977. In andere landen zoals Duitsland (waar het medicijn vandaan komt) en Spanje, Brazilië en Israël of Rusland wordt Nolotil wel gebruikt maar altijd met een doktersrecept. In veel landen binnen Europa wordt Nolotil echter wel gebruikt door dierenartsen.
Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn. De Metamizol injectie is in Nederland geregistreerd als Novalgin injectie.
Rechtszaak
Ondertussen is er een rechtszaak begonnen tegen diverse fabrikanten van Nolotil. Zo wil men een schadevergoeding zien van tenminste 500 miljoen euro. Volgens de Spaanse media zijn er zo’n 200 personen die meedoen in deze justitiële strijd die door een advocatenkantoor in Palma op Mallorca wordt aangevoerd.
Aangezien Nolotil een legaal medicijn is in Spanje kunnen ook buitenlanders die niet geregistreerd of ingeschreven staan in Spanje maar daar wel wonen meedoen in de rechtszaak als ze benadeeld zijn door het medicijn.