Laatste nieuws rondom de reddingspoging van kleine Julen in Málaga (vrijdag)

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MÁLAGA – De tweejarige Julen is nog steeds niet bevrijd uit de smalle waterput in de gemeente Totalan in de provincie Málaga. Reddingswerkers en politie zijn al sinds zondag 13 januari bezig om bij de jongen op 110 meter diep te komen maar ze stuiten steeds op tegenslagen. Op dit moment zijn er bijna 150 man bezig met groot materieel en experts op het gebied van mijnen en tunnels om twee verticale tunnels aan te leggen nadat de aanleg van de horizontale tunnel mislukt is.

De reddingswerkers hebben niet alleen tijdsdruk omdat het alweer vijf dagen is dat de kleine Julen onderin de waterput vast zit maar ook vanwege de regen die voor problemen kan gaan zorgen deze zaterdag. Het terrein waar men werkt is daarnaast erg lastig, zachte grond en onstabiel. Daarnaast zit Julen vast onder een dikke laag zand en aarde waar men niet doorheen lijkt te komen.

Hoop

Vrijdagmiddag is er enige hoop gekomen bij de reddingswerkers omdat men eindelijk met een georadar heeft kunnen vaststellen dat onder de laag aarde/grond in de waterput zo’n 15 meter ruimte is waar Julen zich in bevindt of kan bevinden. Daardoor is er nog hoop op leven en dat geeft de reddingswerkers die al dagenlang non-stop bezig zijn een nieuwe extra motivatie (die al zeker niet ontbrak).

Lastig

Het probleem is echter dat er een vertraging zal zijn van twee of drie dagen vanwege de verrassingen die men tegenkomt in de grond waar extra tunnels worden gegraven en vanwege de aankomende regen. Men is in feite blind aan het graven omdat normaal gesproken er geografische studies gemaakt worden maar daar is nu geen tijd voor.

Live

Het klinkt eigenlijk bizar en het lijkt wel een show maar de reddingswerkzaamheden zijn via de onderstaande video op YouTube live te volgen via een stream die de krant La Vanguardia uitzend. Dat doet de krant omdat er niet alleen in Spanje veel aandacht is voor deze reddingspoging maar vanuit meerdere landen men wil weten hoe de situatie is.

Tunnels

De bedoeling is dat er twee vertikale tunnels worden aangelegd die breed genoeg zijn om tot 110 meter diep te komen en waar mijnwerkers in kunnen afzakken. Vanaf een bepaalde diepte is het dan de bedoeling dat mijnwerkers uit Asturië handmatig horizontaal verder graven, een uiterst moeilijk en zwaar werk.

Om de beurt kunnen er maar twee mijnwerkers graven en maximaal een half uur voordat men geen zuurstof meer heeft. Dat zal dus veel tijd gaan kosten maar deze mijnwerkers weten wat ze doen maar moeten dat voorzichtig doen om ervoor te zorgen dat de waterput waar Julen zich in bevindt niet in elkaar stort of zich vult met aarde en grond.

Bekijk via DEZE LINK tientallen foto’s van de reddingswerkzaamheden.

24b3e2ea94352c1df5e32c9ed6e30255
Diario Sur / Vertaald door redactie

Laatste nieuws

(zaterdag 19 januari 12.00 uur)

Het laatste nieuws rondom de werkzaamheden is dat er een nieuwe tegenslag was aangezien de werkzaamheden aan de eerste tunnel in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet van start was gegaan vanwege technische problemen. Aangezien het om een uitzonderlijke en ongewone reddingsoperatie gaat moet er veel geïmproviseerd worden en dat kan helaa zorgen voor oponthoud en vertragingen.

Het platform (zie grafiek beneden) vanwaar men de tunnel(s) gaat graven is in ieder geval klaar voor de zware machines en zaterdagmorgen is men uiteindelijk begonnen met het perforeren van de grond om de tunnel aan te leggen. Zoals men nu verwacht is de verticale tunnel in 15 uur klaar waarna mijnwerkers horizontaal handmatig verder gaan tot aan de waterput waar Julen zich moet bevinden.

Een van de grootste problemen kan de regen zijn waarvan verwacht wordt dat deze zaterdagmiddag over Totalán zal trekken. De regen kan eventueel voor problemen gaan zorgen omdat de grond onstabiel kan worden maar verwacht wordt dat er niet heel veel regen zal vallen.