MÁLAGA – Dag elf van de reddingspoging van de in de waterput gevallen Julen is begonnen en zoals het er nu naar uitziet zullen de mijnwerkers deze donderdag eindelijk aan hun moeilijke, zware en gevaarlijke werk kunnen beginnen. Zoals we al eerder schreven in onze dagelijkse berichtgeving over de reddingsoperatie, waren er bij het boren van de verticale tunnel op woensdag opnieuw onverwachte problemen.
UPDATE: (donderdag 24/01 18.05 uur) De mijnwerkers zijn met hun werkzaamheden begonnen. Na veel tegenslagen en bijna drie dagen later dan gepland zijn de acht gespecialiseerde mijnwerkers voor het eerst met de speciale lift afgedaald tot op de bodem van de verticale tunnel. Verwacht wordt dat het graven van de vier meter horizontale tunnel ongeveer 24 uur in beslag zal nemen, als alles goed verloopt en de mijnwerkers niet voor verrassingen komen te staan.
Los mineros acceden al pozo paralelo para comenzar la excavación para rescatar a Julen https://t.co/tQ1G4ujldx
Las labores para llegar hasta el niño durarán 24 horas aproximadamente, pero dependerá de las condiciones que encuentren pic.twitter.com/gNU6A6ArO8
— Europa Press (@europapress) January 24, 2019
Estos son los ocho mineros llevarán a cabo la parte más peligrosa de la operación. Tendrán que descender en una cápsula metálica por la perforación y excavar a mano unos cuatro metros en horizontal hacia donde se cree que está el menor https://t.co/iTZqyPrUyz
— EL PAÍS (@el_pais) January 24, 2019
De verticale tunnel die men met een speciale boormachine geboord heeft is 60 meter diep maar bij het inbrengen van de cilinders waarin de mijnwerkers naar beneden zullen gaan in een speciale lift, stuitte men op nieuwe onvoorziene problemen. Gebleken is dat vanwege het harde materiaal dat zich in de aardbodem bevindt de boormachine iets te scheef had geboord waardoor de cilinders niet goed geplaatst konden worden.
De lange cilinder werd door de enorme kraan van grote afmetingen weer uit de verticale tunnel gehaald en bleef gedurende de hele woensdag boven het gat hangen. Om tijd te besparen besloten de technici uiteindelijk de cilinder ter plaatse dusdanig aan te passen dat de laatste meters veilig in de tunnel gezakt konden worden.
Mijnwerkers
Als alles nu volgens plan gaat (iets dat moeilijk is) zullen de mijnwerkers eindelijk op donderdag met de speciale lift tot een diepte van 73 meter afzakken om te beginnen met het handmatig graven van de horizontale tunnel die hen naar de waterput waar Julen zich in bevindt moet brengen.
De mijnwerkers zullen in eerste instantie op traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten stutpalen de horizontale tunnel gaan graven. Mocht het nodig zijn dan heeft de speciale Guardia Civil explosievendienst TEDAX explosieven klaarliggen waarmee de mijnwerkers kleine gecontroleerde ontploffingen kunnen uitvoeren om het harde materiaal te kraken en het verwijderen daarvan te vergemakkelijken zonder dat er schade ontstaat aan de waterput waar Julen zich in bevindt.
Bekijk HIER foto’s van de reddingsoperatie (Diario Sur)
Live videobeelden (streaming))
Specialisten
De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij zullen in koppels van 2 met in totaal 8 personen om de beurt handmatig een horizontale tunnel gaan graven van ongeveer vier meter lang (al schrijven sommige kranten over 3 meter).
Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.
Verwacht wordt dat de mijnwerkers 20 tot 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te bouwen. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput. Dit moeilijke werk kan echter ook langer gaan duren, iets dat afhankelijk is van de moeilijkheden die zij bij het graven tegen zullen komen.
Daarnaast doen de mijnwerkers dit met zuurstofmaskers vanwege het stof wat vrijkomt bij het graven. De tunnel wordt schuin gegraven zodat het puin dat men weghaalt beneden onder de lift terecht kan komen.
Deadlines
Men spreekt in principe nu na meerdere tegenslagen niet meer zo direct over deadlines om onder andere de druk op de reddingswerkers die al dagenlang dag en nacht doorwerken te verminderen. Het is en blijft een extreme en ongekende situatie waarbij men continue aan het improviseren is op een moeilijk en onbekend terrein.
Kort overzicht val van Julen
Nadat de melding binnen was gekomen op zondag 13 januari om 14 uur dat een tweejarige jongen in een waterput was gevallen kwam men in actie. De waterput is echter 110 meter diep en slechts 25 cm breed. Daardoor kon men niet via dezelfde waterput bij Julen komen.
Men liet een camera in de put zakken maar die kwam niet verder dan 72 meter diepte in de 110 meter diepe tunnel. De camera kwam terecht op een berg aarde en puin dat in de waterput was gevallen. Men heeft daar later een zakje snoep, een beker en een haar van Julen gevonden. Men slaagde er met een speciale zuigmachine niet in om het puin uit de put te verwijderen dus werd er gezocht naar andere mogelijkheden.
Besloten werd om een nieuwe tunnel te bouwen om zo in de waterput te kunnen komen. In eerste instantie zou dat een horizontale tunnel worden maar vanwege moeilijkheden met het voor de specialisten onbekend terrein werd dat plan afgeblazen. Daarna besloot men een of twee verticale tunnels te boren om daarna horizontaal verder te gaan richting de waterput.
Nadat men in eerste instantie 25 meter berg heeft afgegraven (40.000 kubieke meter in 36 uur tijd) om een platform te vormen voor de speciale boormachine die uit Madrid gehaald werd, heeft deze een verticale tunnel geboord van 60 meter diep waardoor men maandagavond op een diepte was gekomen van 83 meter (van de 110 meter).
Bij het inbrengen van de cilinders die een pijp vormen waarin een lift naar beneden gelaten wordt om de mijnwerkers te vervoeren, waren nieuwe onvoorziene problemen waardoor er weer vertraging was in de reddingsoperatie. Deze werden woensdagmiddag/avond opgelost.
Vanaf 83 meter diepte gaan nu gespecialiseerde mijnwerkers handmatig verder met het graven van een horizontale tunnel die niet groter is dan 1 meter breed en 1,20 meter hoog. Het puin dat uit de hand gegraven tunnel gehaald wordt zal onderaan de verticale tunnel worden opgeslagen.