Chronologisch overzicht van noodlottige zoektocht Julen in Málaga

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MÁLAGA – In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 januari werd het nieuws waar niemand op zat te wachten bevestigd. Om 1.25 uur vonden de mijnwerkers en Guardia Civil agenten dankzij de met de hand gegraven tunnel die hen naar de waterput waar Julen meer dan 12 dagen vast heeft gezeten het levenloze lichaam van de tweejarige Julen.

Veel lezers hebben de reddingsoperatie op de voet gevolgd maar we geven nog een keer een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen. Helaas heeft deze reddingsoperatie geen gelukkig einde gehad maar het was wel de grootste en meest gecompliceerde reddingsoperatie die ooit in Spanje is uitgevoerd.

Zondag 13 januari

Dag 0: Op zondag 13 januari kreeg 112 een melding binnen dat een tweejarige jongen in een smalle put was gevallen. Dat gebeurde in een gebied dat Dolmen Cerro de la Corona heet en hoort bij de gemeente Totalán in de provincie Málaga. Het waren de ouders die de politie belden waarbij ze aan hebben gegeven dat ze de jongen gehoord hebben.

Op zondag 13 januari wist de politie een camera te laten zakken in de smalle waterput maar die kwam niet verder dan 80 meter diepte waar de camera op een lading grond terecht kwam en niet verder kon afzakken.

Men vreest dat er een kleine aardverschuiving heeft plaatsgevonden in de diepe waterput. Op dat moment stelde men ook vast dat de put niet 140 meter diep maar 110 meter diep is en niet 40 cm breed maar slechts 25 cm breed.

Maandag 14 januari

Dag 1: De zoektocht gaat verder en de reddingswerkers slagen erin om 30 cm aarde uit de put te halen. Daarin bevindt zich ook een zakje met snoepjes en een plastic beker die de jongen bij zich droeg op het moment van de verdwijning. De reddingswerkers gaan door zonder te rusten maar slagen er niet in om verder in de put te komen of te kijken met de camera.

Ondertussen komen er steeds meer reddingswerkers van de politie en brandweer naar Totalán en komt er steeds meer materiaal naar de plaats waar de jongen zich in de put bevindt. Specialisten zijn op zoek naar een manier om bij de jongen te komen in de put die slechts 25 cm breed is en waar dus geen volwassen mens in kan afzakken. Daarnaast is het bij elke beweging mogelijk dat er aarde in de put valt wat de situatie alleen maar verergert.

Op maandag, 24 uur na de verdwijning van Julen, besluit men dat er drie mogelijkheden zijn om Julen uit de put te halen. De eerste is om een nieuwe bredere put te boren naast de smalle put waar de tweejarige jongen zich in bevindt. Belangrijk daarbij is dat de put niet instort en onstabiel wordt. De tweede mogelijkheid is de put van bovenaf geheel afgraven totdat men bij de jongen kan komen maar het gevaar van instorten is nog groter.

De derde mogelijkheid is om horizontaal (dus niet verticaal) de berg in te graven op een diepte van 80 meter om zo bij de jongen te komen. Men begint op dinsdag met de derde mogelijkheid waarbij men is begonnen met het afgraven van de berg, iets dat in Spanje op veel tv-kanalen live te zien is. Het laatste deel van de afgraving gaan mijnwerkers uit Asturië doen want die zijn meer gespecialiseerd in dat soort werk.

Ondertussen kan men met de camera nog steeds niet verder komen dan 70 meter diep waarop er een speciale machine komt die de aarde wegzuigt zodat de versperring weg kan worden gehaald.

Dinsdag 15 januari

Dag 2: Meer dan 100 mensen zijn inmiddels betrokken bij de redding van de tweejarige Julen wiens ouders ook voor het eerst verschijnen op de Spaanse televisie om kritiek te uiten op de reddingswerkers, iets dat niet goed valt en wat later door de vader wordt bijgesteld. Daarnaast was eerder bekend geworden dat de ouders al een driejarige jongen zijn verloren door een hartstilstand.

Specialisten geven ook aan dat het vreemd is dat de diepe waterput (waar overigens geen water in zit) niet was afgesloten terwijl een specialist uit de omgeving zegt dat hijzelf een steen op het gat had gelegd. Daarnaast blijkt dat de put weliswaar geboord werd op zoek naar water maar dat er niets werd gevonden. Ook is dat gebeurd zonder toestemming wat het dus een illegale put maakt, iets waarvan men in Spanje zegt dat er meer dan een half miljoen van zijn.

Op dinsdagmorgen begint men met het graven van de horizontale tunnel om zo op 80 meter diepte bij de jongen te komen. Daarbij maakt men gebruik van de helling die naast de waterput ligt en waar diverse graafmachines al bezig zijn met het weghalen van de aarde.

Het leger stuurt een vliegtuig naar Asturië om mijnwerkers op te halen. Zij zullen de laatste meters handmatig verder graven om zo bij de jongen te kunnen komen.

Ondertussen is er een specialist naar Totalán gekomen om met een georadar hulp te bieden in de zoektocht naar Julen. Deze georadar werd ook gebruikt bij de zoektocht naar de 33 mijnwerkers die in 2010 vast zaten in een mijn in Chile.

Woensdag 16 januari

Dag 3: De zoektocht gaat verder, meer specialisten komen naar de plaats toe en meer zwaar materiaal is op de plaats gearriveerd. Men is nu bezig met het graven van twee tunnels, een die verticaal naast de tunnel waar de jongen zich in bevindt wordt geboord en een die dus horizontaal op een diepte van ongeveer 70 meter bij de put waar de jongen in zit moet komen.

Om 9 uur ‘s-morgens wordt in de waterput haar gevonden wat blijkt te zijn van de jonge Julen. Een DNA test die ter plaatse wordt uitgevoerd door de Guardia Civil wijst dat uit. Er is nieuwe hoop dat de jongen levend gevonden wordt, ook omdat specialisten zeggen dat de kans groot is dat er genoeg zuurstof aanwezig is voor de jongen om te overleven.

Gedurende de hele dag is men bezig met pogingen om met een camera bij de jongen te komen, iets dat maar niet wil lukken. Daarnaast zijn machines bezig om de berg af te graven en tunnels te bouwen zodat specialisten bij de waterput kunnen komen.

Woensdagmiddag vindt er in het dorp een bijeenkomst plaats van inwoners van Totalan die zo met spandoeken etc. de familie steun willen geven. Veel mensen zijn emotioneel, ook omdat veel mensen de jonge Julen kennen.

Donderdag 17 januari

Dag 4: Om 8 uur ‘s-morgens moeten de reddingswerkers hun plannen bijstellen omdat de aarde te instabiel is om met succes een horizontale tunnel te graven. Verder gaan daarmee kan ervoor zorgen dat de waterput in elkaar stort waardoor elke mogelijkheid om de jongen levend of niet uit de put te halen.

De reddingswerkers concentreren zich nu in de tweede mogelijkheid, de verticale tunnel die naast de waterput wordt gegraven. Men heeft met bulldozers en graafmachines een platform gecreëerd door de berg 30 meter af te graven en meer dan 85.000 ton aarde weg te halen. Vanaf dat punt zal een speciale boormachine die uit Madrid is gekomen beginnen met het boren van het gat.

Vrijdag 18 januari

Dag 5: Vrijdagmorgen was men druk bezig met het platform vanaf waar men met de boormachine gaat boren. De speciale vrachtwagen met daarop de boormachine heeft moelijkheden om boven op de berg te komen omdat deze erg lang is en erg zwaar. Bij het afgraven van de berg stuit men op een dikke laag keiharde leisteen wat voor een nieuwe vertraging zorgt in de graafwerkzaamheden.

Er wordt met meerdere graafmachines en bulldozers gewerkt aan het platform in de hoop dat de speciale boormachine vrijdagavond geplaatst kan worden om zaterdag met het werk te kunnen beginnen.

Zaterdag 19 januari

Dag 6: In de nacht van vrijdag op zaterdag slaagde men er niet in om de harde laag leisteen weg te halen. Er worden nieuwe machines naar het boorgat gestuurd waarmee men de harde steenlaag moet wegboren, iets dat uiteindelijk lukte.

Om 14.30 uur staat de boormachine klaar om te beginnen met boren. De eerste tunnel moet 60 meter diep worden om op een diepte van 83 meter uit te komen. Deze tunnel is 1.20 meter breed wat genoeg is voor de speciale lift van 1.05 meter breed en 2.50 meter hoog die de mijnwerkers naar beneden moet brengen.

De eerste 20 meter gingen voorspoedig maar toen kwamen er problemen omdat men op een enorme grote kwarts rots stuitte waardoor men niet verder kon boren. Een andere boorkop moest geïnstalleerd worden om de rots weg te boren.

Zondag 20 januari

Dag 7: In de nacht van zaterdag op zondag slaagde men erin om de kwarts rots te doorboren waarna men verder kon met de verticale tunnel. Zondagmorgen om 7 uur bevindt de boorkop zich reeds op 33 meter diepte en gaat het boren voorspoedig.

Zondagavond om 20 uur moet men nog 15 meter boren om de 60 meter diepe tunnel af te hebben maar het boren gaat langzaam omdat de grond erg hard is en er meerdere keren grote rotsen worden gevonden. Al het voorbereidende werk wordt gerealiseerd om de speciale buizen te kunnen plaatsen waarin de lift naar beneden moet zakken.

Maandag 21 januari

Dag 8: In de nacht van zondag op maandag heeft de boormachine geen moment gerust en ook de hele dag op maandag ging men door met boren. Helaas duurde het nog tot maandagavond 20 uur voordat men bij de 60 meter diepte kon komen.

Vanaf dat moment is men meteen begonnen met het inbrengen van de buizen wat een lastig werk mis en waarvoor een enorme hijskraan nodig is. De verticale tunnel wordt voorbereid op het inplaatsen van de lange buizen. Maandagavond begint men met dit lastige werk.

Dinsdag 22 januari

Dag 9: Gedurende de hele nacht heeft men doorgewerkt maar opnieuw heeft men te maken met problemen. De buizen die geplaatst worden komen niet verder dan 42 meter omdat de tunnel iets schuin loopt. De buizen moeten echter recht geplaatst worden omdat anders de lift niet goed kan afzakken.

De hele buisconstructie wordt weer uit de tunnel gehesen om opnieuw te beginnen met het boren van de laatste 20 meter. Daarvoor moet men dat deel van de verticale tunnel opvullen met rivierzand om daarna opnieuw te kunnen boren om de tunnel rechter te maken.

Woensdag 23 januari

Dag 10: Op woensdag is men alweer 10 dagen dag en nacht bezig met de reddingsoperatie maar keer op keer stuit men op onvoorziene problemen. Terwijl men bezig is om de laatste 20 meter van de vertical tunnel opnieuw te boren stuit men bij de laatste 10 meter weer op problemen.

Men besluit dit keer echter om niet de tunnel maar de buizen aan te passen om deze iets smaller te maken in het onderste deel.

Donderdag 24 januari

Dag 11: De werkzaamheden aan de verticale tunnel zijn klaar en de buizen kunnen geplaatst worden. Rondom de buizen wordt zand en aarde aangebracht voor de veiligheid zodat de buizen met daarin de lift niet zullen bewegen.

Donderdagmiddag om 18 uur beginnen de mijnwerkers na diverse testritten met de lift eindelijk met het afzakken naar 71 meter diepte om handmatig de horizontale tunnel te gaan graven.

Vrijdag 25 januari

Dag 12: Vrijdagmorgen werd bekend dat de mijnwerkers flink hebben doorgewerkt en reeds van de 3,80 meter die men moet graven 1,50 meter af hebben. Dat graafwerk gebeurd handmatig met pikhouwelen, schoppen, drilboren en door gecontroleerde micro-explosies om de harde steen weg te halen.

Naast de mijnwerkers zijn er ook specialisten van de Guardia Civil en brandweer bij de laatste etappe van de reddingsoperatie betrokken.

Vrijdagavond om 21.00 uur is bekend dat de mijnwerkers reeds 3.35 meter hebben gegraven en nog maar 45 centimeter verder moeten graven. Ook bij dat laatste deel moet men gebruik maken van explosieven, een werk dat uitgevoerd wordt door experts van de Guardia Civil.

Zaterdag 26 januari

Dag 13: Om middernacht begon men weer te graven aan de laatste centimeters wat eindige om 1.25 uur toen de mijnwerkers bij de waterput waren gekomen. Vanaf dat moment heeft de Guardia Civil het werk overgenomen en werd het lichaam van Julen gevonden.

Julen is volgens de eerste berichten 71 meter gevallen waarna het tweejarige jongetje op een laag aarde terecht kwam. Boven op de jongen is de laag grond gevallen die ervoor zorgde dat men niet bij Julen kon komen via de waterput. Meer informatie zal bekend worden naarmate de dagen vorderen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LEES HIER MEER OVER DE RESULTATEN VAN HET AUTOPSIERAPPORT[/su_note]
55cd18a687b373addcdf85e8929f6393
Diario Sur