MADRID – De Europese Bank heeft cijfers bekend gemaakt over het valse geld dat in omloop is. Het gaat daarbij uiteraard om de eurobiljetten aangezien muntgeld niet of nauwelijks vervalst wordt. Net zoals in Spanje is het meeste valse geld te merken in de biljetten van 20 en 50 euro wat meer dan 80% is van het totaal aan vals geld dat in omloop is.
In het tweede halfjaar van 2018 heeft men binnen de Europese Unie 262.000 valse eurobiljetten uit de omloop gehaald. Dat is 13% minder dan de valse eurobiljetten in het eerste half jaar van 2018 (301.000) en 27,8% minder dan het tweede half jaar in 2017 (363.000).
De kans dat iemand binnen Europa en dus ook Spanje met vals geld te maken krijgt wordt steeds kleiner aangezien het aantal valse bankbiljetten dat in omloop is vergelijken met het echte geld erg klein is.
In 2018 steeg het aantal echte eurobiljetten dat in omloop is met 4% naar 22 miljard bankbiljetten wat een waarde heeft van 1,2 biljoen euro. Het merendeel van de valse eurobiljetten bevindt zich binnen de 19 euregio landen, te weten 96,7% van het totaal terwijl de rest te vinden is in andere EU-landen (2,2%) of andere landen buiten de EU (1,1%).
Biljetten
De valse 50 eurobiljetten zijn het meeste in omloop met 61,8% gevolgd door de 20 eurobiljetten met 22,7%. Samen zijn deze twee dus goed voor meer dan 80% aan vals geld. Op de rankinglijst staan de 100 eurobiljetten op een derde plaats met 9% gevolgd door 10 eurobiljetten met 2,6%, 5 eurobiljetten met 1,6%, 500 eurobiljetten met 1,4% en de 200 eurobiljetten met 0,9%.
Echtheidscontrole
Je kunt de echtheid van een biljet controleren door te kijken, voelen en kantelen. Zo komen de verschillende echtheidskenmerken aan het licht. Elk eurobankbiljet heeft meerdere echtheidskenmerken. Aan de hand van deze kenmerken kun je de echtheid controleren.
Watermerk: Als je het biljet tegen het licht houdt, zie je de figuur Europa en het getal verschijnen.
Voelbare inkt: Voel de lijntjes aan de zijkanten van het biljet. Bij het 5-eurobiljet zijn de lijntjes aaneengeschakeld; bij het 10-eurobiljet zijn de lijntjes één keer onderbroken; en bij het 20-eurobiljet zijn de lijntjes twee keer onderbroken.
Het smaragdgroene getal: Als je het biljet kantelt, zie je een groene lichtbaan in het getal op en neer bewegen.
Je kunt de echtheid van een biljet controleren door te kijken, voelen en kantelen. Zo komen de verschillende echtheidskenmerken aan het licht.
De Nederlandse Bank heeft ook een smartphone app, genaamd Echt-of Vals-app die voor Android en iOS telefoons te downloaden is. Op die manier kun je zelf met de camera van de telefoon eurobiljetten scannen en controleren op echtheid. Daarnaast bestaat ook de eurobiljetapp die laat zien hoe je een eurobiljet kunt controleren op de echtheid en waar men op moet letten. Deze kan ook gedownload worden voor Android en iOS telefoons.