Stranden Andalusië bezaaid met transparante ‘salpidea’

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MÁLAGA – Sinds het afgelopen weekend heeft men aan de Costa Tropical in de provincie Granada en aan de Costa del Sol in de provincie Málaga te maken duizenden ‘salpas’ ofwel ‘Salpidae’. Ook al zien deze dieren er uit als kwallen zijn het ongevaarlijke transparante 10 cm lange manteldieren.

Sinds het afgelopen weekend heeft men in de zee voor de kust van de provincies Granada en Málaga te maken met duizenden in het water drijvende diertjes die eruit zien als een 10 cm doorzichtige buis. In het Spaans heten deze dieren ‘salpas’ of ‘zapaticos’ terwijl men in het Nederlands spreekt over ‘salpidea’.

Salpidae vertonen overeenkomsten met kwallen qua uiterlijk en gedrag, maar zijn feitelijk meer gerelateerd aan gewervelden omdat ze een Chorda (darm) hebben. Salpidae is een familie van in zee levende manteldieren, behorend tot de klasse Thaliacea.

Bij de ‘salpidae’ gaat het niet om kwallen of over vissen maar over een soort van manteldieren die gezien kunnen worden als de voorouders van de gewervelde dieren. Deze ‘salpidae’ kunnen los gezien worden maar ook samengevoegd in rijen die eruit zien als kolonies.

De ‘salpas’ zijn niet gevaarlijk voor de mens. Vanuit een ecologisch oogpunt zijn het zelfs schoonmakers want de ‘salpidae’ maken de zee juist schoon door zowel fytoplankton te eten als door ongeveer 4.000 ton CO2 te absorberen.

Op de vraag waarom juist nu deze nieuwe diersoort te vinden is aan de kust van Andalusië kunnen de experts niet direct antwoord geven. Waarschijnlijk is er veel fytoplankton aanwezig in zee waardoor de ‘salpas’ zich extra snel voortplanten. En waarschijnlijk zijn deze diertjes ook met de stromingen (en poniente wind) meegekomen richting de Andalusische kust.

Zodra het voedsel opraakt zullen de ‘salpidae’ ook weer net zo snel als ze gekomen zijn weer verdwijnen langs de Costa del Sol en Costa Tropical.