Faillissement Thomas Cook nog geen gevolgen voor Nederlandse en Belgische reizigers in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Britse reisorganisatie Thomas Cook heeft in de nacht van zondag op maandag een faillissement aangevraagd wat direct gevolg heeft voor meer dan 150.000 reizigers die in het buitenland verblijven en duizenden reizigers die nog zouden moeten vertrekken. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om Britten die ook in Spanje van een vakantie genieten maar ook Nederlanders en Belgen die in Spanje in onzekerheid verblijven.

Vooralsnog zeggen Thomas Cook Nederland en België (waaronder ook Neckermann Reizen) dat deze afdelingen formeel nog niet failliet zijn, iets dat uiteraard voor veel verwarring zorgt binnen de Nederlandse en Belgische reiswereld. De afdelingen in Nederland, België en Duitsland vormen aparte continentale reisafdelingen binnen het concern Thomas Cook, aldus de Telegraaf. Dat houdt in dat de vliegreizen de komende dagen nog doorgang vinden.

Maar zodra er besloten wordt dat ook de Nederlands, Belgische en Duitse afdelingen faillisementen aanvragen worden de reizen gedekt door de in hun landen garantiefondsen zoals in Nederland het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en in België het Garantiefonds Reizen.

Volgens Thomas Cook Nederland zijn er zo’n 10.000 Nederlanders op vakantie in het buitenland, hetzelfde aantal dan bij Thomas Cook België. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel van deze reizigers op dit moment in Spanje verblijven of daar naartoe gaan en eventueel gedupeerd zijn. Voorlopig zegt men dat alle reizen doorgaan maar dat er geen nieuwe reizen meer geboekt kunnen worden.

Thomas Cook en Neckermann Reizen vlogen al een tijd niet meer met de eigen Thomas Cook luchtvaartmaatschappij maar met Brussels Airlines in het geval van de Belgische tak en Transavia in het geval van de Nederlandse afdeling. Daardoor kunnen de Nederlandse en Belgische reizen beter doorgang vinden omdat er geen vliegtuigen aan de grond worden gehouden vanwege het Britse faillissement.

Het faillissement komt niet helemaal als een verrassing want Thomas Cook zat al langer in de problemen. Er was ongeveer een miljard euro nodig om Thomas Cook te redden, maar de gesprekken tussen de verschillende partijen zijn op niets uitgelopen. Bij het 178 jaar oude concern werken zo’n 22.000 mensen waarvan zo’n 600 in België en 200 in Nederland.