MENORCA – Het Balearen eiland heeft op woensdag opnieuw te maken gehad met een mini tsunami ook wel ‘rissaga’ genoemd in het Catalaans. Dit is niets bijzonders en gebeurt wel vaker bij de Balearen eilanden en dan met name Menorca maar dit keer kwam deze mini tsunami geheel onverwachts en wist niemand van te voren de inwoners te waarschuwen.
Mini tsunami, rissaga of meteotsunami, allemaal termen die voor hetzelfde weerfenomeen gebruikt worden. Het gaat om een plotselinge waterstijging van in dit geval 1,1 meter wat meteen een van de hoogste water stijgingen tot nu toe dit jaar was bij Menorca.
De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze woensdag en de oorzaak van de mini-tsunami. De laatste keer dat dit gebeurde bij Menorca was op 9 juli toen het water met 1,3 meter steeg. Daarvoor op 14 juni steeg het zeewater ook al 1,74 meter wat meteen de hoogste stijging tot nu toe dit jaar was.
Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.
Wat is de rissaga
De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.
‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.
In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden. Onderstaande video stamt uit 2017 waar geeft een goed beeld van hoe een ‘rissaga’ of mini tsunami eruit ziet.