Barcelona wil het Hermitage museum niet dus biedt Madrid zich aan

Barcelona wil het Hermitage museum niet dus biedt Madrid zich aan
beeld: Virtuele reconstructie / Hermitage
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het lijkt wel een kinderachtig spelletje tussen de steden Barcelona en Madrid maar het is de realiteit. Eerst was het de regionale premier Isabel Díaz Ayuso van de Madrid regio die aangaf dat ze de Mobile World Congress van Barcelona, waar de beurs sinds 2005 wordt gehouden, wilde inpikken, nu gaat het om het beroemde Russische Hermitage museum dat de gemeente naar Madrid wil halen.  

De gemeente Barcelona heeft afgelopen week aangegeven dat de plannen van het Hermitage om een nieuw gebouw te plaatsen in de haven van Barcelona volgens experts niet cultureel en economisch haalbaar is. Dat wil echter niet zeggen dat de gemeente Barcelona de Hermitage niet in de stad wil hebben maar wel dat men met een nieuw plan moet komen dat aan de eisen dient te voldoen.

Het idee van een vestiging van het beroemde Hermitage museum uit Rusland werd in 2016 bekend waarbij men aangaf dat er in de haven van Barcelona een nieuw 50 miljoen euro kostend gebouw zou komen, ontworpen door de Japanse architect Toyo Ito.

Oorspronkelijk zou het Hermitage nabij het W hotel gebouwd moeten worden in de haven van de wijk Barceloneta maar dat wordt uitgesloten. Andere mogelijke locaties zijn de Muelle de Sant Bertran in de haven, het Parque de la Barceloneta, bij het Fòrum of nabij de 3 Chimeneas del Besòs.

Het Hermitage Barcelona is echter van mening dat de Spaanse dependance in de Catalaanse stad moet komen en gaat opnieuw rond de tafel zitten met de gemeente om met een goede oplossing te komen. Volgens het Hermitage zijn er weliswaar vier onderzoeken van specialisten die uitwijzen dat het Hermitage in Barcelona niet haalbaar is en voor veel problemen kan zorgen, het museum zelf is er echter van overtuigd dat het een economische impuls voor Barcelona zal zijn.

Madrid?

Na het verwerpen van het plan door de gemeente Barcelona meent de burgemeester van Madrid José Luis Martínez Almeida dat de Hermitage op zoek is naar een andere locatie en Madrid is de perfecte plaats daarvoor. Volgens hem zal de stad er alles aan doen om het proces makkelijk en snel te maken zodat het Russische museum in Madrid naast het Prado, Reina Sofia en Thyssen museum haar deuren kan openen.

Met andere woorden, er wordt vanuit Madrid opnieuw een poging gedaan, dit keer niet door de regionale overheid onder leiding van de PP maar door de gemeente Madrid, ook onder leiding van de PP. Over sportieve collegialiteit valt dus te twisten in Spanje, of in ieder geval tussen Spanje’s grootste steden.

Hermitage

De Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. De totale collectie omvat een verzameling uit de Oudheid (onder andere Egypte), de Middeleeuwen en de latere kunst en cultuur, zowel van het westen als het oosten. Ook archeologische vondsten en kunst uit Azië en de Russische cultuur van de 8e eeuw tot de 19e eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Zij omvat meer dan 3 miljoen objecten, verzameld in iets meer dan 2,5 eeuw.

De hoofdvestiging van het Hermitage bevindt zich in Sint-Petersburg maar er zijn dependances in o.a. de Hermitage Rooms (Londen), Guggenheim Hermitage (Las Vegas), Hermitage Amsterdam (Nederland) en Ermitage Italia (Ferrara, Italië).