MADRID – Afgelopen dinsdag heeft de Spaanse ministerraad het ontwerp van de wet inzake de klimaatverandering goedgekeurd. In deze wet staat onder andere dat het land vóór 2050 koolstofvrij moet zijn, dat er meer aandacht komt voor hernieuwbare energie en dat auto’s met directe CO2-uitstoot vanaf 2040 niet meer verkocht mogen worden en men er vanaf 2050 niet meer in mag rijden.
In feite bestaat deze wet uit een reeks van opeenvolgende nationale energie- en klimaatplannen. De eerste moet tussen 2021 en 2030 de CO2-uitstoot met 23% verminderen (ten opzichte van 1990) waardoor het percentage hernieuwbare energiebronnen in het eindverbruik wordt verdubbeld tot 42%.
In 2030 moet de uitstoot verder verlaagd worden met tenminste 20% (ten opzichte van 1990), een streefcijfer dat door de Europese Commissie is vastgesteld. In 2030 moet minstens 70% van het elektriciteitssysteem worden opgewekt met hernieuwbare energiebronnen en aan het einde van het volgende decennium moet minstens 35% van het uiteindelijke energieverbruik ‘groen’ zijn.
Auto’s
Spanje bereidt zich voor op de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel maar ook hybride modellen rijden naar puur en alleen elektrische voertuigen.
Daarom mogen er vanaf 2040 in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen auto’s op benzine, diesel en hybride modellen meer op de Spaanse wegen mogen rijden (behalve klassieke/antieke modellen).
Spanje heeft de komende 30 jaar de tijd om het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s flink uit te breiden, en daar is nog veel werk aan de winkel. De Spaanse regering wil in 2040 gedeeltelijk overschakelen naar elektrische auto’s en in 2050 helemaal afscheid nemen van auto’s op fossiele brandstoffen en een wagenpark hebben van auto’s zonder directe CO2-uitstoot.
Het streven wat betreft de overgang van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden is niets nieuws binnen de EU want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk waar ook gesproken wordt over 2040 of Denemarken, Ierland, Duitsland en Nederland die 2030 als jaartal hebben gekozen of Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.
Fietsen en lopen
In de klimaatverandering wet is ook plaats voor de promotie van de fiets als alternatief, ecologisch en milieuvriendelijk transportmiddel. Daarnaast wordt er ook gesproken over voetgangers en de mogelijkheid om nu tijdens de corona-crisis meer terrein te winnen in de steden voor de wandelaars en fietsers door meer ruimte te creëren voor deze groep en minder voor de vervuilende auto’s.
Banen
Volgens de regering zal de ecologische transitie de komende tien jaar meer dan 200 miljard euro aan investeringen aantrekken en tussen de 250.000 en 350.000 banen per jaar genereren.