MADRID – Het is niet de eerste keer en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer worden maar het is weer gebeurd. Dit keer in de provincie Valencia waar een privé kunsthandelaar een meubelrestaurateur 1.200 euro betaalde om een kopie van een fresco van de beroemde barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo schoon te maken. Dat ging echter behoorlijk mis en ook twee herstelpogingen mochte niet meer baten om het origineel weer tot leven te laten komen.
In 2012 werd het dorp Borja (Aragón) wereldnieuws nadat een bejaarde dame de fresco Ecce Home op een wel zeer onorthodoxe wijze wist te restaureren of zoals sommigen zeggen, verpesten. De Ecce Homo is inmiddels een toeristische trekpleister geworden voor het dorp waar nu elke zomer 30.000 bezoekers alleen naar dit schilderij komen kijken en als het mogelijk is een selfie willen maken met Cecilia Giménez, de ongetrainde amateur schilderes die het schilderij verpeste.
Na het niet zo succesvolle restauratiewerk van de Ecce Home in Aragón kwamen er meer onorthodoxe en mislukte restauratiewerkzaamheden aan het licht zoals ‘las Figuras de Rañadoiro’ in Asturië in 2018, ‘San Jorge de Estella’ in Navarra in 2019 en ‘La Dolorosa de Arucas’ in Las Palmas de Gran Canaria in 2020.
Ça suit la celebrissime "restauration" du Ecce Home d'une église de Borja (en Aragon): pic.twitter.com/1yIQ2MkqfV
— MrPhileas (@MrPhileas) June 24, 2020
Dit keer echter gebeurde ongeveer hetzelfde in Valencia waar het doek ’De Onbevlekte Ontvangenis’ uit circa 1680 van de beroemde barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo gerestaureerd zou moeten worden maar waarbij het gezicht van de maagd Maria onherkenbaar verminkt werd. Ook twee herstelpogingen mochten niet meer baten.
Na de vele mislukte (en ongetwijfeld nog meer geslaagde) restauraties is er een debat geopend over de wijze waarop kunstwerken gerestaureerd worden. Zo vindt María Borja (vreemd genoeg met de achternaam van het dorp van de Ecce Home) van de stichting Asociación Profesional de Conservadores Restauradores de España van restaurateurs dat er meer en een beter controle moet komen want volgens haar komen dit soort blunders veel vaker voor dan wat men denkt en leest in de kranten.
Ondertussen is een professionele en geautoriseerde restaurateur bezig om het kunstwerk terug te krijgen naar de oorspronkelijke vorm maar dat zal een moeilijk werkje worden.