Helft vervuilende kolencentrales Spanje sluit op 1 juli

Helft vervuilende kolencentrales Spanje sluit op 1 juli
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Dinsdag 30 juni zal voor zeven kolencentrales de laatste dag zijn want vanaf middernacht 1 juli zullen 7 van de nog 15 functionerende kolencentrales definitief hun deuren sluiten. Het gaat om ‘centrales de carbón’ in Teruel (Aragón), in León en Palencia (Castilië en León), in Asturië, in A Coruña (Galicië) en Córdoba (Andalusië).

Spanje maakt nog steeds veel gebruik van kerncentrales en kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Ondanks dat Spanje eigenlijk het ideale land is om hernieuwbare elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen, windmolens en elektriciteit uit getijdenstroming en golven in zee, kiezen de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds liever voor de milieuonvriendelijke kolen en kernenergie.

Van de 15 kolencentrales zouden er eigenlijk 9 vóór 2020 gesloten moeten worden maar dat is niet gelukt. Op 1 juli sluiten 7 van de nog 15 functionerende kolencentrales in het land terwijl de overige kolencentrales tussen 2021 en 2025 en in ieder geval voor 2030 zullen sluiten.

De kolencentrales in Teruel (Aragón), 2 centrales in Léon en 1 in Palencia (Castilië en León), de kerncentrale in Narcea (Asturië), Meirama in A Coruña (Galicië) en de kolencentrale in Còrdoba sluiten woensdag 1 juli definitief de deuren. Het gaat om kolencentrales van de energieleveranciers Iberdrola, Endesa, Naturgy en Viesgo. Iberdrola heeft tevens de sluiting aangevraagd van de kolencentrales in Lada in Asturië maar om technische redenen moet dat nog even wachten.

In 2021 zullen de kolencentrales in A Coruña (Galicië) twee centrales in Alcudia (Mallorca), de centrale in Almería, de kolencentrale in Cádiz en twee kolencentrales in Asturië sluiten.

Kerncentrales

De regering heeft ook geen verlenging meer geven voor de kerncentrales in Spanje. Dat wil zeggen dat voor 2030 alle kerncentrales in Spanje gesloten zullen zijn. Kerncentrales zijn gebouwd voor een duur van 40 jaar en de regering is van plan om die geldigheidsduur van de kerncentrales te handhaven, deze niet te verlengen en zelfs te verkorten.

Op dit moment heeft Spanje zeven kerncentrales waarbij die in Almarza in 2021 40 jaar dienst heeft gedaan en het proces van sluiten dan al voltooid moet zijn. De andere kerncentrales bereiken de 40 jaar rond 2028 en diegene die dat dan nog niet hebben zullen waarschijnlijk voor 2030 toch gesloten gaan worden.

Toekomst

Als het 2030 is moeten er volgens de plannen dus geen kolencentrales en geen kerncentrales meer zijn in Spanje. Spanje heeft op dat moment 17.000 megawatt aan elektriciteit minder en dat moet dus ergens anders vandaan komen zoals hernieuwbare energiebronnen.

Het probleem van wind- zon- en door water opgewekte energie is dat dit wel veel stroom opwekt als er wind, zon en water is maar als dat er niet is het niets oplevert. Daarom is Endesa reeds begonnen met het ombouwen van een deel van de kolencentrales (As Pontes en Litoral) naar centrales met enorme lithium-ionbatterijen om een ​​deel van de door de hernieuwbare energiebronnen (hoofdzakelijk windenergie) opgewekte elektriciteit op te slaan.

Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg en dus moeten er nieuwe back-uptechnologieën komen om de door wind, zon en water opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar ligt dan ook eigenlijk meteen een nieuwe uitdaging voor Spanje en voor Spaanse bedrijven waarbij ook duizenden tot wellicht wel miljoenen Spanjaarden banen kunnen krijgen.