Spaanse rechters zetten Catalaanse regiopremier Torra uit zijn ambt

beeld: Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – Het Spaans Hooggerechtshof heeft de inmiddels voormalige Catalaanse regionale premier Quim Torra vanwege voortdurende ongehoorzaamheid uit zijn ambt gezet. De uitspraak was unaniem door alle vijf rechters aangenomen en is onmiddellijk van kracht gegaan op maandag. Torra mag vanwege het ophangen van spandoeken uit steun voor de gevangen gezette politici tijdens verkiezingstijd gedurende anderhalf jaar geen publiekelijk ambt uitvoeren.

De Catalaanse vicepremier Pere Aragonés heeft de functie van regionale premier in Catalonië voorlopig op zich genomen, net zolang er nieuwe regionale verkiezingen komen. Quim Torra is daarmee de derde Catalaanse regiopremier die naast de voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont en veroordeelde Artur Mas uit zijn ambt is gezet of veroordeeld voor activiteiten die tegen de wet zijn en te maken hebben met het Catalaans streven naar onafhankelijkheid.

Quim Torra moet 30.000 euro boete betalen en mag gedurende anderhalf jaar geen publieke functie uitoefenen. De reden voor deze gerechtelijke beslissing is omdat Torra tijdens een verkiezingsperiode niet naar de Spaanse Verkiezingsraad heeft geluisterd om een spandoek van het regionale parlementsgebouw weg te halen met daarop de tekst ‘Libertad de los presos politicos’.

Het Hooggerechtshof dringt ook aan op ‘het aanhoudende, herhaalde, koppige en hardnekkige verzet van Torra om te voldoen een een wet uitgevaardigd door een wettelijke instantie, te weten de Junta Electoral Central.

Tijdens de rechtszaak heeft Quim Torra toegegeven dat hij ongehoorzaam was en dat hij de consequenties van zijn ongehoorzaamheid accepteert. Verder geeft de nu voormalige regiopremier aan dat hij het Spaanse rechtssysteem niet accepteert. In feite werd Torra in december 2019 al veroordeeld maar na hoger beroep moest het Hooggeregshof de zaak behandelen.

De vraag is nu wat er gaat gebeuren want het Hooggerechtshof eist dat er nieuwe regionale verkiezingen komen, iets wat de oppositiepartijen PP, PSOE en VOX ook eisen maar de Catalaanse partijen zijn het daar nog niet over eens. Als men lang genoeg wacht zullen er automatisch nieuwe regionale verkiezingen komen in Catalonië maar dat zorgt er wel voor dat er niet geregeerd zal worden de komende maanden, en dat in de pandemie tijd.

Verwacht wordt dat er opnieuw ongeregeldheden zullen plaatsvinden in Catalonië nu de diverse separatistische organisaties acties hebben aangekondigd. De Catalaanse politie bevindt zich al dagenlang in staat van paraatheid en is klaar om op te treden daar waar nodig. Voorlopig zijn er door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken geen extra agenten van de oproerpolitie van de Policia Nacional Guardia Civil naar Catalonië gestuurd.