Spanje een van de landen waar het meeste contant geld wordt gebruikt in de eurozone

Spanje een van de landen waar het meeste contant geld wordt gebruikt in de eurozone
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Volgens een rapport van de Centrale Europese Bank uit december wordt 83% van de aankooptransacties in Spanje uitgevoerd met munten of bankbiljetten. Spanje staat daarmee op de tweede plaats, 10% boven het Europese gemiddelde en net achter Malta met 88%. Spanje deelt de tweede plaats met Cyprus waar ook 83% van de aankopen gedaan wordt met contant geld.

Terwijl er zoveel verschillende manieren zijn om iets te betalen in Spanje blijkt uit het rapport (PDF) van de Centrale Europese Bank dat er in 83% van de gevallen nog steeds gebruik wordt gemaakt van contant geld, dat wil zeggen de euromunten en eurobiljetten.

Vergeleken met andere landen is dat een hoog percentage. In Nederland is dat bijvoorbeeld 35% en in Finland 34% wat met contant geld wordt betaald. In België is dat percentage 58% en om te vergelijken, in Duitsland 77%, in Frankrijk 59%, in Italië 82% en in Portugal 81%.

Corona

De corona-pandemie heeft er wel voor gezorgd dat men minder met contant geld is gaan betalen, zoals ook blijkt uit een enquête van de Europese Centrale Bank. Daarbij gaf meer dan helft van de deelnemers in Spanje en België aan meer gebruik te maken van andere betaalmanieren.

Op de vraag waarom men minder met contant geld betaald heeft geeft meer dan 50% in Spanje en Portugal aan bang te zijn om geïnfecteerd te raken via het munt- en papiergeld. 

Er wordt ook vermeld dat het verhogen naar 50 euro om contactloos (zonder pincode) te kunnen betalen ervoor gezorgd heeft dat veel mensen deze manier van betalen zijn gaan gebruiken.

Alternatieven

Als gekeken wordt naar de alternatieven voor contant geld geeft men in Spanje aan dat de bankkaart het meeste gebruikt wordt met 90% gevolgd door het gebruik van debit cards met 81% en credit/debit cards met contactloos met 67%.

Andere betalingswijzen die genoemd worden zijn via internet (denk aan PayPal) 51%, Mobiele betaalapp (denk aan Bizum) 22%, bankcheque 7% en andere manieren 3%.

Bekijk het rapport HIER.