Overzicht van de week in het teken van de jachthond in Spanje

Overzicht van de week in het teken van de jachthond in Spanje
beeld: DutchGalogoLobby
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Afgelopen weken stonden in Spanje in het teken van de Spaanse jachthonden en hun lot nu het jachtseizoen in Spanje voorbij is. Dat houdt meestal in dat er weer duizenden honden gedood worden of aan hun lot worden overgelaten, iets waar landelijk en internationaal gezien niet veel media-aandacht voor is. Hieronder een overzicht van verschillende activiteiten die hebben plaatsgevonden en ander gerelateerd nieuws over het welzijn van de galgo’s en podenco’s in Spanje.

Directoraat-Generaal Dierenrechten lanceert registratie systeem

Het Spaanse Directoraat-Generaal Dierenrechten dat een onderdeel is van het Ministerie van Sociale Rechten lanceerde 29 januari jl. een landelijk registratie systeem. Sinds 12 februari 2020 heeft het Europees Parlement (ENVI) positief gestemd dat alle honden en katten binnen Europa geregistreerd moeten worden middels een chip. Het nieuwe identificatie systeem moet onder andere dumping tegen gaan.

Sergio Garcia Torres presenteerde een week geleden een registratiesysteem voor elk gevonden dier en verwees naar de tragische situatie van de podenco’s en galgo’s. Gedumpt door jagers in grote getallen. Vanaf februari, direct na de sluiting van het jachtseizoen, wordt er jaarlijks een vreselijke toename van gewonde en getraumatiseerde zwervende jachthonden waargenomen.

Bij wet is een jager verplicht elke jachthond te registreren. Uit de meest recente cijfers gepubliceerd door Anna Clements, SOS GALGO is het aantal geregistreerde galgo’s bij jagers 500.000. 900.000 galgo’s zijn in handen van jagers. 50.000 galgo’s worden jaarlijks gedumpt door jagers (bron SOS GALGO, 2021). 

Uit een survey van 2010 waar 91 shelters en 183 municipal pounds hebben meegedaan is van het 109.074 geregistreerde geredde honden 10% een galgo. Het veldwerk dateert van januari tot april 2011 (bron SOS GALGO, 2021). Deze data presenteert een onbekend percentage van het totaal.

Día del Galgo

1 februari, Wereld Galgo Dag, staat symbool voor de dag dat er internationaal aandacht wordt gevraagd voor het wrede lot van de jachthonden in handen van de galgueros in Spanje, het land met de grootste jacht industrie in Europa. Wereld Galgo Dag gaat niet alleen over galgo’s, maar ook over podenco’s, de Spaanse jachthond. De podenco’s die slachtoffer zijn van de jacht industrie wordt geschat tussen de 1,4 en 1,8 miljoen. PACMA schat het aantal galgo’s reikend tot 1 miljoen.

De podenco’s -the great forgotten- worden niet gehoord volgens DutchGalgoLobby. Als wij goed kijken naar de aantallen jachthonden podenco’s dan spreken wij over bijna een verdubbeling van het geschatte aantal galgo’s. Dan zouden wij niet uit kunnen sluiten dat de galgo’s zich verhouden tot 1/3 en de podenco’s tot 2/3 van het totaal aan jachthonden galgo’s en podenco’s. 

Daarmee zouden ook de slachtoffer aantallen geschat in de statistieken gepresenteerd op 3 februari in het Europees parlement met 2/3 verhoogd worden. Dan spreken wij over een industrie met meer dan 2,5 miljoen galgo’s en podenco’s samen die vaak onder erbarmelijke toestanden gehouden worden. Día del Galgo is dan ook een dag van de podenco en alle jachthonden.

Europees parlement

Zowel SOS GALGO als documentairemaker YoGalgo zijn 3 februari jl. spreker geweest voor de Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, een samenwerkingsverband tussen Europarlementariërs (MEPs) tijdens ‘The Welfare of Galgos and Greyhounds.’

Op 3 februari tijdens ‘The Welfare of Galgos and Greyhounds’ bijeenkomst uit Europarlementariër en Vice-President Petras Auštrevičius zijn voornemen om de Spaanse media, nationaal en regionaal, te contacten met het verzoek de verborgen misstanden met betrekking tot de jachthonden met galgo’s te gaan verslaan. 

Daarbij speelt Auštrevičius in op de noodkreet van vele partijen, zowel maatschappelijk georganiseerd, als onderzoeksinstituten en politieke partijen die zich hard maken voor de jachthonden.

Demonstraties

Afgelopen week waren er demonstraties in Europa, jaarlijks geïnitieerd door het Spaanse platform Plataforma NAC No A la Caza. Op 7 februari werd in Spanje op de straten gedemonstreerd waar het kon wegens Covid tegen de jacht met jachthonden waar zoveel dieren slachtoffers worden. 

Niet alleen de honden, ook het gefokte wild dat uitgezet wordt om op te kunnen jagen is naast de galgo’s en podenco’s slachtoffers van de enorme jacht industrie in Spanje.Waar niet gedemonstreerd kon worden werden online protesten gehouden zoals in Duitsland en Nederland.

De online protesten in Nederland werden door het GalgoPlatform, een onderdeel van DutchGalgoLobby, gerealiseerd. Het GalgoPlatform is een platform dat Nederlandse organisaties verenigt die zich inzetten tegen het leed van de galgo’s en podenco’s in Spanje.

Plataforma NAC No A la Caza

Maria Gemma Garcia, de founder van Plataforma NAC. No A la Caza, is ooit begonnen met 30 mensen op straat demonstrerend met een galgo naast zich. Ze werd uitgelachen. 

Vandaag de dag steunen meer dan 600 organisaties haar strijd in meer dan 83 Europese steden. Digitaal gaat de steun voor haar zelfs over de wereld. Door Covid restricties beïnvloedt konden de straten niet gevuld worden met galgo’s en podenco’s. Overal hebben mensen hun steun betuigt ook digitaal.

Alleen een Spaanse gelegenheid?

Al zijn met man en macht mensen de hele week opgestaan om publiekelijk aandacht te vragen voor de misdaden in de jacht, het is nog steeds niet genoeg om de dieren veilig te kunnen stellen. Een cultuur die deze misdaden normaliseert is niet van de een op andere dag toegankelijk. Ook zal de verandering niet alleen vanuit Spanje moeten komen omdat de Spaanse jacht lobby te veel invloed heeft. De jacht industrie genereert volgens PACMA een omzet van 6,4 miljard euro.

Internationale stem

Een antwoord zit in samenwerking over grenzen heen met de Spaanse organisaties als aanvoerder. Dat kleine steentje dat wij kunnen bijdragen, gecumuleerd met alle andere steentjes uit andere landen samen kunnen de organisaties in Spanje helpen om een internationale stem te zijn. Een stem die niet genegeerd mag worden. Niet door de media, niet door de politiek.

Genegeerd door de Spaanse media

Een van de problemen in Spanje is dat de media de verborgen horrors van de jachthonden negeert. Wanneer is het voorgekomen dat een Europarlementariër de hulp van de media moet inroepen om de verborgen horrors te gaan verslaan? Dat op zich is al een primeur. Een verzoek om te stoppen met het negeren van de moeilijke beelden.

Plataforma NAC No A la Caza, gesteund door 600 organisaties, heeft vandaag een terugkoppeling gegeven dat de Spaanse media geen aandacht heeft gegeven aan de demonstraties van Dia del Galgo #NoAlaCaza7F.

Het GalgoPlatform kan melden dat het in Nederland georganiseerde online protest ter ondersteuning van de protesten in Spanje een reikwijdte heeft behaald van meer dan 100.000 mensen. Vooral grote organisaties als Podencoworld vinden veel gehoor.

Zorgwekkend jachttoerisme

Het GalgoPlatform, opgericht door DutchGalgoLobby, vraagt aan de Nederlandse media in Nederland om te gaan verslaan over de verborgen horrors van een geliefd vakantieland van Nederlanders. Het jachttoerisme is zich op een zorgwekkende manier aan het ontwikkelen.

De nieuwswaarde wordt niet gezien al is zij er wel degelijk. Maar is het ook niet de taak van de media te doen wat juist is? Nederland is een land waar de horror praktijken in Spanje niet genormaliseerd zijn, maar gecriminaliseerd. Het gebeurd op grote schaal. Waarom pakt de media het niet op?

Nieuwswaarde of doen wat juist is

Wanneer is het nieuwswaarde als wij kijken naar de media ophef over de franse bulldog Toto van Gordon die een week lang herhaaldelijk in veel TV uitzendingen besproken werd. Hebben de galgo’s en podenco’s dan een Gordon nodig om zichtbaar te worden? Laat deze honden niet -the great forgotten- zijn.

Bron: ingezonden persbericht