MADRID – Op 8 maart is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje voor het vierde jaar bij stil staan maar omdat de manifestaties van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde ‘Revuelta Feminista’, niet door mogen gaan zal het een heel andere 8-M worden.
De oppositiepartijen zoals de PP, VOX en Ciudadanos zeggen dat de corona-crisis in Spanje begonnen is door het toestaan van de 8-M manifestaties in met name Madrid op zondag 8 maart 2020. Slechts 6 dagen later op 14 maart werd de noodtoestand afgekondigd in Spanje.
Om problemen en besmettingen te voorkomen dit jaar zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid alle manifestaties afgekeurd en mag er op straat niet gemanifesteerd worden. Feministische organisaties zien dat als het monddood maken van de vrouwenbeweging maar het volgt dezelfde lijn van verboden op manifestaties en bijeenkomsten die ook gelden voor andere dagen.
8-M staat voor de ‘movilización de las mujeres 8 de marzo’. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze genoeg hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc.
In een normaal covid-vrij jaar worden alle vrouwen in het land opgeroepen deel te nemen aan feministische manifestaties en bijeenkomsten die in principe alleen bedoeld zijn voor de vrouwen maar waar mannen ook aan mee mogen doen.
In Madrid zijn alle manifestaties (ook die met minder dan 500 deelnemers) verboden maar in andere regio’s zoals Catalonië, Valencia regio, Navarra en Castilië en León zijn manifestaties wel toegestaan mits men voldoet aan alle corona-maatregelen.
Daarnaast vindt er normaal gesproken op de 8-M dag ook een staking plaats van alle vrouwen maar deze gaat in 2021 niet door. In 2020 was er ook geen staking omdat 8 maart op een zondag, dus vrije werkdag, viel.
De feministische manifestatiedag valt samen met de Internationale Vrouwendag die elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema, georganiseerd wordt.
Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Ook in Nederland en in België vinden in een normale situatie manifestaties en bijeenkomsten plaats.