SANTIAGO – Bij een nertsenfokker bij de stad Santiago de Compostela in de autonome regio Galicië is opnieuw een corona-uitbraak gemeld. Terwijl het nog steeds een mysterie is waarom de nertsen (visones) ook besmet raken met het coronavirus, komen er nog steeds besmettingen bij.
Het gaat in het geval van Galicië om de tweede besmetting bij een ‘granja de visones americanos’ ofwel een nertsenfokker. Het Spaanse Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación heeft meteen het protocol in werking gezet nadat er twee besmettingsgevallen bekend werden.
In het geval van de nertsenfokker gaat het voorlopig om twee besmette nertsen van de 6.554 nertsen die er leven waarvan 5.430 vrouwtjes en 1.124 mannetjes nertsen. Er worden epidemiologische studies uitgevoerd om de oorsprong van de infectie te achterhalen en de andere dieren te testen.
In de hele regio Galicië zijn 25 nertsenfokkerijen te vinden met in totaal 71.479 nertsen. De ‘granja de visones’ bij Santiago de Compostela is de tweede nertsenfokker in Galicië waar het coronavirus is gevonden dit jaar.
Dat gebeurde in januari ook al in La Baña waar bij een nertsenfokker alle nertsen werden geruimd. Dat is voorlopig nog niet nodig bij deze nieuwe uitbraak in Santiago de Compostela.
Nertsen in Spanje
De fokkerijen of ‘granjas’ in Spanje houden nertsen of ‘visones’ voor hun vacht die gebruikt wordt om bont van te maken. In Nederland wordt het overgrote deel van de nertsenpelzen geëxporteerd naar hoofdzakelijk Denemarken en Finland.
Het is ons niet bekend en we hebben geen duidelijke informatie kunnen vinden wat er gebeurt met de nertsenpelzen in Spanje maar we weten wel dat er jaarlijks zo’n 300.000 dieren worden vergast.
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft in Spanje in juni 2020 in een brief gevraagd aan de ministers Ribera, Illa en Planas om de nertsenfokkerijen te sluiten in Spanje omdat deze ‘biologische bommen’ zijn.
Het WWF eiste toen dat deze ‘granjas’ onmiddellijk gesloten worden vanwege het risico voor de menselijke gezondheid en de ernstige ecologische impact van deze fokkerijen, iets dat niet landelijk gebeurde.