Spanjaarden die in Nederland wonen doen het goed maar willen niet blijven

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – We kijken eens naar de omgedraaide wereld en dit keer niet naar de Nederlanders die naar Spanje verhuizen maar de Spanjaarden die naar Nederland verhuizen, in de meeste gevallen voor werk. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) staan er op dit moment circa 40.000 Spanjaarden in Nederland ingeschreven. Veel Spanjaarden zijn sinds het begin van de economische crisis in 2008 en de uitzichtloze toekomst in eigen land naar Nederland verhuist om te werken of te studeren. Een deel van de Spanjaarden wil echter, zodra dat kan, weer terug naar eigen land.

Volgens het SCP zijn de Spanjaarden die zich hebben ingeschreven in Nederland jong, spreken ze goed Engels en soms zelfs een beetje Nederlands. Daarnaast zijn ze zeer hoogopgeleid waardoor het zogenaamde kennismigranten zijn en werken in hogere functies of studeren aan Universiteiten en Hogescholen. Ruim 60% van deze nieuwe migranten wil echter niet blijven in Nederland en zal, zodra dat mogelijk is, meteen terugkeren naar eigen land.

Enquête

Het rapport van de SCP baseert zich op cijfers van het CBS die een enquête hield onder 1.300 Spanjaarden die zich in 2012 en 2013 in een Nederlands bevolkingsregister hebben ingeschreven. De deelnemers werden, zodra dat mogelijk was en nog steeds in Nederland ingeschreven stonden, twee keer ondervraagd.

Sinds 2008 is er een flinke toename geweest van jonge Spanjaarden die naar Nederland kwamen om te werken of te studeren. Diegene die begonnen te werken zijn meestal hoog opgeleid en 78% is in het bezit van een HBO of Universitair diploma. De meeste van de Spanjaarden die naar Nederland zijn gekomen zijn jong, ongehuwd en kinderloos waarbij 84% van de recente migranten jonger is dan 35 jaar.

Werken

Van de Spanjaarden die op dit moment in Nederland werken, werkt 65% als technicus, professional, verpleegkundige of IT- specialist. Meer dan de helft werkt tenminste 36 tot 40 uur per week waarbij 20% zelfs meer dan 40 uur werkt. De meeste van de Spaanse werknemers hebben een tijdelijk contract en slechts 29% geniet van een vast contract. Meer dan 40% van de naar Nederland gekomen Spanjaarden was werkloos in Spanje en deed dit dus voor het werk wat ze via officiële kanalen wisten te vinden.

In Nederland blijven of niet

Op de vraag of de Spaanse migranten ook in Nederland zullen blijven als de kansen op werk en een carrière weer beter zijn in eigen land antwoorde meer dan 60% negatief en zullen zij, zodra dat mogelijk is, meteen terugkeren. Slechts 17% weet nu al zeker dat ze in Nederland blijven terwijl de rest het nog niet zeker weet. Slechts 15% van de nieuwe migranten leest, spreekt en/of verstaat het Nederlands waarbij de meeste Spaanse migranten zich met het Engels weten te redden in Nederland. Het merendeel van de in Nederland wonende Spanjaarden heeft meer interesse in het Spaanse nieuws dan in het Nederlandse nieuws en actualiteiten. Daarnaast is de verbondenheid met Spanje nog steeds hoger dan die met Nederland, ondanks het feit dat men in Nederland woont en werkt.

Tevreden

Ondanks het feit dat het merendeel weer wil terugkeren naar Spanje, is 81% van de Spanjaarden tevreden met het leven in Nederland. 49% van de deelnemers aan de enquête gaven aan dat het leven in Nederland vergelijkbaar is met dat in Spanje terwijl 35% zegt dat het in Nederland beter wonen is. 70% vindt dat ze gastvrij zijn ontvangen door de Nederlanders en zich snel thuis voelden. Slechts 7% zegt dat ze te maken hebben gehad met een vorm van discriminatie.

Terugkeren

Naast dat er Spanjaarden naar Nederland komen, keren er ook migranten weer terug naar eigen land. Datzelfde gebeurde ook al in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw toen veel Spanjaarden naar Nederland kwamen om te werken maar later weer terugkeerden naar Spanje. Diegene die een baan hebben en daarnaast een partner gaan minder snel terug naar eigen land tenzij het een Spaanse partner is want dan keert men sneller terug naar Spanje.

EN ESPAÑOL: Los nuevos migrantes españoles en los Paises Bajos (PDF)