MADRID – Als het aan de RACC, zeg maar de Spaanse ANWB, ligt moeten fietsers in Spanje in de toekomst een rijbewijs hebben om zo ongevallen met fietsers te voorkomen. Deze aanbevelingen hebben tot felle kritieken geleid bij de fietsers en fietsersbonden in Spanje. Maar is het zo vreemd om een rijbewijs te eisen als een deel van de fietsers de regels niet kennen?
De Real Automóvil Club de Cataluña (RACC) vertegenwoordigt de autorijders in het land en dat is ook wel te merken met de maatregelen die zij willen nemen om ongevallen met fietsers, of wellicht in hun ogen veroorzaakt door fietsers, te voorkomen. Zo denkt men bij de RACC alleen maar aan de automobilisten en niet aan de fietsers omdat de enige maatregelen die zij willen nemen in het nadeel van de fietsers zijn.
De RACC vindt dat het fietsen in het land gelinkt moet worden met het normale rijbewijs met punten of dat er een nieuw rijbewijs komt voor fietsers. Op deze manier kunnen er punten van het rijbewijs worden afgetrokken wanneer een fietser zich niet aan de regels houdt.
Mocht dat ooit gaan gebeuren zou Spanje het eerste Europese land zijn waar zoiets wordt ingevoerd. In diverse landen zoals Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Finland wordt aandacht besteed aan fietsveiligheid maar een fietsrijbewijs is niet verplicht. Dat is wel het geval in Israël waar sinds 2019 een A3 rijbewijs bestaat voor fietsers en gebruikers van elektrische steps.
Recent bleek uit een onderzoek dat alleen al in Barcelona, waar steeds meer gefietst wordt, 33% van de fietsers de fietsregels niet kennen. Daarnaast zegt 60% zich onveilig te voelen op de fiets in Barcelona. Vanwege de corona-pandemie zijn er meer fietsers dan ooit tevoren op de Spaanse wegen en het aantal ongevallen neemt ook toe.
Het afgelopen jaar overleden er 36 fietsers op de Spaanse wegen en raakten er honderden gewond. Dat is een stijging ten opzichte van andere jaren en dus vindt de RACC dat de fietsers de schuld hebben, althans daar lijkt het met deze voorgestelde maatregel op.
De fietsersbonden en verenigingen in Spanje vinden dit de zoveelste aanval op het fietsen in het land. In plaats van de fietsers als slachtoffers te zien worden ze door de RACC gezien als veroorzakers van alle ongevallen, aldus ConBici.
Zouden dit soort maatregelen worden ingevoerd in Spanje, dan kan men er vanuit gaan dat bijna niemand meer de tweewieler zal gaan stappen, misschien is dat wat de RACC wel wil, het asfalt alleen voor de auto’s, aldus ConBici. Het idee van de RACC is overigens niet nieuw want de Spaanse Verkeersdienst DGT heeft in 2015 dit ook al een keer voorgesteld.