Het merendeel van de Spanjaarden wil het levensritme aanpassen aan andere Europese landen

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Volgens de winter barometer van Ulises wil 82,3% van de Spanjaarden een werkdag en werkweek zoals andere Europese landen waarbij men eerder wil beginnen met werken en eerder naar huis te gaan op het einde van de werkdag. Meer dan de helft wil wel eerder opstaan om naar het werk te gaan maar 40% van de ondervraagden wil het middag- en avondeten niet vervroegen of verkorten. Experts menen dat het in Spanje aanpassen van de gewoontes zoals in andere landen dit alleen maar ten goede zal komen aan de gezondheid, stress, slaapgebrek, familierelaties en vrije tijd.

Acht van de tien Spanjaarden, ofwel 82,3% van het land, is bereid zich meer aan te passen aan meer Europese werkuren en gewoontes. Men is bereid eerder naar het werk te gaan als men daardoor ook eerder naar huis kan gaan om meer tijd te besteden aan de familie en vrije tijd. Daarnaast zijn 6 van de 10 Spanjaarden bereid om de tijd die men besteedt aan het middageten te verminderen tot minder dan 60 minuten om zo de werkdag te verkorten. 64,5% van de Spanjaarden vindt het daarnaast niet erg om de “redesayuno” of het “halve morgen” ontbijt op te geven (het kopje koffie met broodje/croissant wat men rond 9.30 uur eet als ontbijt tijdens werktijd)

Gewoontes

Logischerwijze is het leven niet alleen maar werken en het hele levensritme in Spanje is anders dan in andere Europese landen. 55,5% van de Spanjaarden is bereid om eerder (tussen 6 en 7 uur) op te staan en eerder (tussen 22 en 23 uur) te gaan slapen als dat voordelen oplevert voor het dagelijkse leven, de vrije tijd en de tijd die men met de kinderen kan besteden. 37,1% is echter tegen en wil niets veranderen aan het huidige levensritme van de meeste Spanjaarden.

De lunch is ook een ander verhaal aangezien men in Spanje tussen 14 en 15 uur eet en vaak lekker lang en uitgebreid. 53,1% van de Spanjaarden is voor een vervroeging van dat tijdstip naar 12.30 tot 13.30 uur, zoals in veel Europese landen. 40,1% is absoluut tegen en wil niets veranderen.

Bij het avondeten zijn soortgelijke percentages te zien waarbij 53,8% voorstander is van het vervroegen van het avondeten naar 19.30 tot 20 uur in plaats van 21 uur of later. 40,2% van de Spanjaarden is echter geen voorstander van een vervroeging van de avondmaaltijd en wil niets veranderen.

48,4% van de Spanjaarden is voorstander van het eerder sluiten van winkels in Spanje terwijl 46,3% voorstander is van vervroegde sluitingen van bars, restaurants en discotheken, dat is in beide gevallen dus minder dan de helft van de ondervraagden waarbij het merendeel van de Spanjaarden dus geen voorstander hiervan is.

Televisie

Eenieder die in Spanje woont en Spaanse televisie bekijkt weet dat de programma’s “prime time” in Spanje erg laat beginnen waarbij het avondnieuws tussen 21 en 22 uur wordt uitgezonden waarna een informatief of ludiek programma volgt tot 22.30 of 23 uur waarna dan pas een film of serie begint die dus in de meeste gevallen na middernacht eindigt. 82,6% van de Spanjaarden zou dat graag anders zien en wil de “prime time” graag vervroegd zien waardoor men eerder kan gaan slapen. De Spanjaarden zouden ook graag zien dat bijvoorbeeld voetbalwedstrijden eerder beginnen in plaats van 21 of 22 uur.

Wat is jouw mening. Moet Spanje en de Spanjaarden zich meer gaan aanpassen aan het Europese levensritme en gewoontes of moet men niets veranderen? Bekijk dit dan even uit het oogpunt van een Spanjaard die vaak pas laat thuis komt, laat eet, laat gaat slapen en bijna geen tijd meer over heeft om aan de familie te besteden.