MADRID – Als je vaak in Spanje komt en tevreden bent over een bepaalde service dan is het de normaalste zaak van de wereld om een fooi te geven. Dit is niet verplicht maar wordt door veel mensen die onder andere in de horeca of het toerisme werken wel gewaardeerd. De lonen zijn niet zo hoog in Spanje en wat extra bijverdienen door middel van de fooien is altijd meegenomen maar als de service en aandacht slecht is hoef je dus geen fooi te geven, een fooi hoor je immers te verdienen.
Als je al fooi (propina in het Spaans) wilt geven in Spanje, wat is dan de norm en wat wordt als normaal gezien. Dat vragen veel Spanje bezoekers zich waarschijnlijk af maar buiten dat het geven van een fooi een gevoelskwestie is en erg persoonlijk zijn er toch wat regels om de fooienpot niet te overdreven snel te vullen (tenzij men dit waard is dan).
Op een kaart van de organisatie Go Compare zijn alle landen te zien waaronder dus ook Spanje maar daarnaast Nederland, België, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal om er maar een paar te noemen. Op deze manier heeft men met de Tip Advisor geprobeerd een overzicht te geven van de te geven fooien in de landen die op de kaart staan. De verschillende fooien staan onderverdeeld in Hospitality (Restaurants en bars), Taxi’s en Hotels. BEKIJK HIER DE KAART (KLIK)
ATTENTIE: Vanwege de corona-crisis en de genomen post-corona maatregelen in Spanje vraagt men in veel horecagelegenheden om niet met contant geld te betalen maar met de pinpas, creditcard of contactless. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor het geven van fooi want contant geld wil men liever niet aannemen op veel plaatsen. Daarom ronden veel gasten de bedragen die gepind worden af naar boven of noemen ze voor te betalen een ander hoger bedrag inclusief fooi dus. Ook zijn er veel bars en restaurants die een QR-code hebben aangebracht waar gasten gebruik van kunnen maken om een fooi achter te laten.
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden. Ook is het gebruikelijk om een fooi achter te laten als men met een creditcard betaald. Nogmaals, het geven van een fooi in een restaurant of bar is niet verplicht en dient alleen te gebeuren indien men tevreden is met de geboden service. De hoogte van de fooi is daarnaast een persoonlijke keuze.
In het geval van taxi’s schrijft men op de Tip Advisor dat het in Spanje normaal is om 10% bovenop de te betalen ritprijs te betalen en zelfs iets extra indien de chauffeur helpt met de koffers. Wat belangrijk hierbij is dat taxiritten vanaf en naar vliegvelden vaak al een extra prijs hebben voor het meenemen van koffers dus hoef je in principe niets extra daarvoor te geven. Ook hier is het een gevoelskwestie waarbij eenieder voor zichzelf dient te beoordelen of een taxichauffeur fooi verdient of niet.
In hotels worden over het algemeen altijd veel fooien gegeven waarbij dat al begint bij de kofferdrager (indien aanwezig) die, zoals vaak in films te zien is, bij het in de hotelkamer plaatsen van de koffers en bij het vertrek met zijn handje omhoog staat te wachten op een fooi. Dat gebeurt slechts in de films want niet elke “porter” of kofferdrager verdient fooi maar het wordt in Spanje als regel gezien om 50 eurocent per koffer als fooi te geven. In het geval van de kamerservice gaat men bij de Tip Advisor ook uit van 50 eurocent, hetzelfde bedrag als bij de portier of “doormen” die je dat bedrag kunt geven wanneer hij/zij de deur voor je openhoudt, vriendelijk gedag zegt en een taxi voor je regelt.
Nederland en België
Volgens de Tip Advisor is het in Nederland volgens de wet geregeld dat de extra service is doorberekend in de rekening. Het geven van fooien mag natuurlijk altijd als men tevreden is en men schrijft dat dit 10% van de rekening is. In bars en taxi’s is het normaal om de bedragen af te ronden naar de eerste volle euro, aldus de Tip Advisor. Een portier in een hotel mag van deze fooien kaart ook wel wat fooi krijgen al staat er geen concreet bedrag vermeld.
Net zoals in Nederland is het geven van een fooi in België volgens de Tip Advisor niet normaal aangezien er al 10% tot 15% doorberekent is in de rekening in restaurants. In bars en taxi’s is het niet normaal om een fooi te geven en wordt dat blijkbaar ook niet verwacht. Mocht je dat toch willen doen dan is een afronding naar een volle euro meer dan genoeg (tenzij men zeer tevreden is natuurlijk). In Belgische hotels is het niet verplicht om fooien te geven en wordt dit ook niet verwacht door het personeel. Ook hier geldt dat als iemand tevreden is over de geboden service men altijd fooi mag betalen.
Dus, met deze Tip Advisor bij de hand weet je nu wat normaal is om als fooi te geven in Spanje. Let wel, een fooi is, zoals we al eerder hebben vermeld, een gevoelskwestie en zeer persoonlijk. Als iemand niet aardig is en geen moeite doet om een goede service te geven hoef je jezelf echt niet verplicht te voelen om een fooi te geven. Daar tegenover staat dat als iemand wel extra zijn of haar best doet, men zo’n persoon best een fooi mag geven want nogmaals, de lonen in Spanje zijn vaak niet te vergelijken met die in Nederland en België dus alle extra’s zijn voor de meeste Spanjaarden meegenomen.
Geef jij fooi in Spanje en zo ja, hoe doe je dat dan? Geef je iets willekeurigs of rond je de bedragen af?