MADRID – Woon je in Spanje en verkoop je wel eens incidenteel of vaak wat via internet zoals op websites als Ebay, Amazon, Milanuncios of de mobiele apps Vibbo en Wallapop, houdt er dan rekening mee dat de Agencia Tributaria of Hacienda meekijkt. Er is een plan gereed om particuliere verkopers 4% belasting te laten betalen over hetgeen wat men verkoopt door hen een naheffing te sturen in het teken van de Transmisiones Patrimoniales Onerosas (ITP) wat min of meer gezien kan worden als een IVA (btw).
Tot nu toe sloot de belastingdienst haar ogen voor de verkoop van goederen en levering van diensten tussen particulieren. Dat kwam deels doordat deze onderhandse verkopen moeilijk te controleren zijn. Maar met de komst van websites en mobiele apps die mensen in staat stellen om artikelen te verkopen of diensten aan te bieden is de controle ook makkelijker geworden. De Spaanse belastingdienst Hacienda kan immers alles nakijken en in principe staat ook altijd alles geregistreerd bij de leveranciers van de diensten die volgens de wet ook hun gegevens zouden moeten afstaan als de belastingdienst daar om vraagt.
Het gaat dan onder andere om websites als Amazon, ebay of Milanuncios en speciale mobiele apps. zoals Vibbo en de in Spanje zeer bekende Wallapop. Via deze websites/apps kunnen particulieren makkelijk hun spullen verkopen alsof het een rommelmarkt is. Net zoals in andere landen zijn de verkopen via internet ook in Spanje flink gestegen en dus meent de Agencia Tributaria in Spanje dat het tijd is om over verkochte spullen en geleverde diensten belastingen te gaan heffen.
Veel mensen die iets verkopen vragen het zich wel vaker af of men IVA (btw) dient te betalen of niet. Volgens de Minister van Belastingzaken Cristóbal Montoro zijn internetverkopen net zo onderhevig aan een vorm van belasting zoals de IVA als fysieke verkopen in winkels. Dat geldt voor de officiële winkels die hun eigen websites hebben of hun artikelen via andere websites aanbieden en dat zou dus volgens de Minister ook moeten gelden voor particulieren die op internet hun spullen verkopen of diensten aanbieden.
Eventuele verkopen op internet zouden bij het salaris opgeteld moeten worden en gedeclareerd worden bij de belastingdienst maar particulieren doen dat niet. Daarom is het mogelijk om naheffingen te sturen waarbij particuliere verkopers achteraf gevraagd wordt om de 4% belasting te betalen over hetgeen wat verkocht is. In principe is dat vreemd want over een nieuw product is al eens belasting betaald en in principe worden tweedehands artikelen altijd tegen lagere prijzen doorverkocht. Uitzonderingen daarop zijn kunstobjecten waar wel al veel langer een belasting op gevraagd wordt.
Voorlopig blijft het nog bij plannen en voert de belastingdienst in Spanje (naar eigen zeggen) nog geen controle uit door websites en apps. af te speuren naar particuliere verkopers. De techniek is er echter wel en ook de wil om zo meer belastinggeld binnen te halen.