Einde aan bankgeheim Andorra met als gevolg bekendmaking bankgegevens aan Spaanse belastingdienst

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Sinds 1 januari 2018 is het bankgeheim in Andorra voorbij wat inhoudt dat de banken alle informatie over personen die bankrekeningen hebben in het prinsdom in de Pyreneeën en de bedragen die daarmee gemoeid zijn dienen te overhandigen aan de Franse en vooral Spaanse autoriteiten. Het bekend worden van alle gegevens kan grote invloed hebben op degene die via Andorra de Spaanse belastingen proberen te ontduiken door in het kleine land hun zwart geld te plaatsen.

Het bekendmaken van alle bankgegevens gebeurt in drie fasen. Als eerste de klanten met meer dan 1 miljoen dollar op hun rekening(en) in Andorra wiens gegevens voor juni 2018 bij de Spaanse belastingdienst bekend zijn. De rest van de fiscale gegevens zullen een jaar later half 2019 bekend worden bij de Spaanse belastingdienst. Er zijn echter uitzonderingen zoals die personen die minder dan 250.000 dollar op hun rekeningen hebben staan wiens gegevens niet bekend worden gemaakt.

De banken in Andorra moeten nu alle gegevens zoals de namen, identiteitsnummers, geboortedata, rekeningen, namen rekeninghouders, bedragen, geschiedenis van storten en bankbewegingen etc. bekendmaken aan de Spaanse en Franse autoriteiten. Dit kan voor grote verrassingen zorgen.

Catalanen

Volgens de krant Vozpopuli zal de bekendmaking van de bankinformatie in het bijzonder een negatief effect hebben op Catalanen waarbij al tientallen jaren bekend is dat Catalaanse families met grote fortuinen hun geld naar Andorra brengen om aan de Spaanse belastingverplichtingen te ontkomen. Andorra is voor de Catalaanse rijken een belastingparadijs wat dichtbij is gelegen en dus ideaal om de Spaanse belastingen te omzeilen. Een van de bekendste families die dat deed is de familie Pujol waarvan Jordi Pujol gedurende 23 jaar de Catalaanse regiopremier was en meer dan 30 miljoen euro op rekeningen had staan in Andorra. Volgens velen is die 30 miljoen echter nog maar een klein deel van het echte bedrag wat de Pujol familie heeft verzameld in Andorra.

Proces

De opheffing van het bankgeheim in Andorra komt voor de meeste mensen die daar geld hebben niet voor een verrassing aangezien hier al jaren over wordt gesproken. Veel personen en bedrijven die geld op een van de vijf banken in Andorra hebben staan hebben waarschijnlijk al maatregelen getroffen en hun geld naar banken in andere belastingparadijzen ondergebracht. De laatste weken van 2017 waren er en ook begin 2018 zullen er echter nog veel mensen zijn die via verschillende systemen proberen hun zwarte geld naar bankrekeningen in bijvoorbeeld Luxemburg of Zwitserland over te schrijven waarbij de meeste transacties bekend zullen worden.

Banken

In november 2017 werd door de autoriteiten in Andorra besloten dat de bankgegevens bekend zouden worden gemaakt vanaf 1 januari 2018. Dat was echter slechts een formaliteit aangezien men binnen de EU al opdracht had gegeven hiervoor. Andorra heeft vijf banken, te weten Crèdit Andorrà, Morabanc, Bancsabadell D’Andorra (Catalaanse bank), Andbank en Vall Banc. In 2015 moest een zesde bank Banca Privada d’Andorra (BPA) financieel geholpen worden waarna ook hun Spaanse afdeling Banco Madrid problemen kreeg.