BARCELONA – Na bijna acht jaar voorbereiden heeft de Audiencia de Barcelona eindelijk uitspraak gedaan in de Caso Palau, de grootste fraude- en corruptiezaak in de autonome deelstaat Catalonië tot nu toe. Het gaat in deze rechtszaak om de duistere zaakjes die zich afspeelden in het muziektheater Palau de la Musica Catalana waarbij de hoofdpersonen en de politieke partij van Artur Mas en Carles Puigdemont nu veroordeeld zijn.
Het is tot de dag van vandaag de grootste fraude- en corruptiezaak in Catalonië waarbij niet alleen de beheerders van het Palau de la Musica Catalana betrokken zijn maar ook een grote bouwonderneming en de oude politieke partij van Artur Mas en Carles Puigdemont. De zaak Caso Palau staat ook bekend als de Caso Millet wat verwijst naar de nu veroordeelde Felix Millet i Tusell, voormalige voorzitter van de door hemzelf opgerichte stichting Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.
Onderzoek
Op 23 juli 2009 stormden de agenten van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra het modernistische concertgebouw binnen om bewijzen te zoeken voor wat nu gebleken is een groot corruptieschandaal. Sinds dat jaar is de rechter in Barcelona bezig geweest met onderzoeken en verhoren van de verdachten waarna deze maandag 15 januari 2018 eindelijk een uitspraak is gekomen.
Uitspraken
De nu 82-jarige oude ex voorzitter Félix Millet heeft van de rechter 9 jaar en 8 maanden celstraf gekregen maar het is nog maar afwachten of hij daadwerkelijk de cel van binnen zal zien aangezien zijn gezondheid niet al te best is. Naast de celstraf heeft het brein van de hele fraude- en corruptiezaak ook een boete gekregen van 4,1 miljoen euro.
Naast Millet heeft ook de hoofdboekhouder Jordi Montull een celstraf gekregen van 7 jaar en 6 maanden en een boete van meer dan 2,6 miljoen euro. Zijn dochter Gemma Montull was het hoofd van de afdeling financiën en ook zij is veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden celstraf en het betalen van een boete van 2,6 miljoen euro. Ook de ex penningmeester van de CDC partij Daniel Osàcar moet voor vier jaar en vijf maanden naar de gevangenis en moet 4 miljoen euro boete betalen.
Daarnaast moeten de voorzitter Félix Millet en de hoofdboekhouder Jordi Montull ook nog een geldsom van 6,1 miljoen euro betalen als verantwoordelijken van de frauderende stichting en nog eens 1 miljoen euro voor de illegale aankoop en verkoop van een gebouw.
Naast de eerder genoemde hoofdpersonen in het Catalaanse fraude- en corruptieschandaal zijn er nog een twintigtal anderen die betrokken zijn bij de illegale praktijken veroordeeld tot celstraffen en boetes. Hieronder bevinden zich ook personen die werkzaam waren bij het constructiebedrijf Ferrovial die verdacht worden van het betalen van hoge commissies van 4% (in de praktijk zijn dat miljoenen euro’s) aan steekpenningen. Dat geld werd vervolgens deels gebruikt om de politieke partij Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ooit opgericht door Jordi Pujol die zelf met zijn familie ook verdacht worden van veel fraude en corruptie, op illegale wijze met zwart geld te bekostigen.
PDeCAT van Puigdemont en Mas
De Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) partij werd na het schandaal opgeheven en werd de PDeCAT partij van onder andere de ex regiopremier Artur Mas en de afgezette naar België gevluchte regiopremier Carles Puigdemont die nu de leider is van weer een nieuwe partij Junts per Catalunya (JxCat). Met andere woorden, de politieke partij waarvan Artur Mas afgelopen week nog het voorzitterschap heeft opgegegeven, is schuldig bevonden van de illegale praktijken en illegaal spekken van de partijkas. De toenmalige penningmeester Daniel Osàcar heeft een celstraf van 4 jaar gekregen maar op dit moment is de ex leider Artur Mas nog niet schuldig bevonden van illegale praktijken. Hij was ten tijde van de fraude de partijvoorzitter maar zegt van niets te weten. Volgens de documenten heeft constructiebedrijf Ferrovial meer dan 100 miljoen (=4%) euro aan de PDeCAT partij betaald zodat zij de belangrijkste bouwopdrachten ter waarde van 2,5 miljard euro kregen maar de partijvoorzitter wist van niets.
Artur Mas voelde de bui al hangen en vertrok zelf als voorzitter van de PDeCAT partij die na deze rechtszaak wellicht compleet bankroet zal zijn. De partij van Carles Puigdemont Junts per Catalunya is voor een groot deel afhankelijk van de financiën van de PDeCAT partij dus de vraag is welke invloed deze rechtspraak zal hebben op de partij van Carles Puigdemont, de afgezette regiopremier die opnieuw tot regiopremier gekozen wil worden via skype.