MADRID – Vanaf zondag 1 april gaat de nieuwe norm in van het Europese Parlament dat er geen geografische restricties meer zullen bestaan op internet diensten zoals de populaire services van Netflix en Spotify. Europeanen zijn vanaf dat moment vrij om in andere EU lidstaten naar hun favoriete series en films, sportwedstrijden te kijken en boeken in eigen taal te downloaden en muziek te beluisteren via streaming. Dit houdt in dat de bestaande internet grenzen of geografische belemmeringen komen te vervallen.
Dankzij deze nieuwe Europese norm is het dus mogelijk geworden om precies dezelfde Netflix programma’s zoals in Nederland en België ook in Spanje te kunnen bekijken, inclusief Nederlandse ondertiteling, iets wat nu niet op de normale manier mogelijk is (en andersom Spaanse programma’s van bijvoorbeeld Movistar+ in het Spaans in Nederland of België te bekijken). Het gaat in dit geval dan om betaalde diensten waar leden een abonnement op hebben. De gratis leveranciers kunnen ervoor kiezen om hun materiaal niet Europees vrij te maken.
Na het afschaffen van de roamingkosten in de mobiele telefonie in juni 2017 en het vrij handelen en vervoeren van producten, financiën en het zonder beperkingen reizen van inwoners van de EU lidstaten binnen de EU landen, heeft Brussel zich met deze nieuwe norm gericht op de technologie en het internet. Ook hier wilde men een vrij verkeer hebben, maar dan wel, net zoals bij de roaming, met beperkingen om misbruik en fraude te voorkomen.
De nieuwe regels gelden dus voor Nederlanders en Belgen die naar Spanje komen en dan gewoon hun favoriete programma’s op Netflix kunnen blijven bekijken maar ook voor Spanjaarden die in hun eigen taal in de toekomst de nagesychroniseerde versies op diensten als Netflix, Amazon Prime of HBO kunnen bekijken als ze naar een ander EU land reizen.
Volgens de Europese Commissie bekijkt 64% van alle EU inwoners wel eens of vaak video’s online of speelt men spelletjes online etc. Dit percentage is elk jaar hoger aan het worden en dus was het tijd voor de EU om iets aan de bestaande regels te veranderen.