De Spaanse regering werkt aan een nieuw voorstel om de kosten van medicijnen te verlagen voor mensen met een laag inkomen. Dit initiatief maakt deel uit van de bredere strategie om de gezondheidszorg toegankelijker te maken. Tegelijkertijd overweegt de regering om hogere bijdragen te vragen aan mensen met hogere inkomens. Deze maatregel wordt besproken door het ministerie van Volksgezondheid en andere betrokken instanties.
Momenteel betaalt iedereen in Spanje een deel van de kosten van voorgeschreven medicijnen, afhankelijk van hun inkomen. Voor mensen met lage inkomens kan dit echter nog steeds een grote last zijn. Het voorstel beoogt een eerlijkere verdeling van de kosten door inkomensverschillen sterker mee te nemen in de berekening.
Volgens bronnen binnen het ministerie zou deze wijziging ook bijdragen aan een betere verdeling van de middelen binnen de Spaanse gezondheidszorg. De besparingen die worden gerealiseerd door hogere bijdragen van mensen met hogere inkomens, zouden worden gebruikt om kwetsbare groepen te ondersteunen.
De voorgestelde hervorming maakt deel uit van een pakket maatregelen die de huidige coalitieregering in de laatste maanden van haar ambtstermijn wil doorvoeren. Naast deze specifieke maatregel zijn er ook plannen om de toegang tot andere medische diensten te verbeteren.
Veel organisaties en activisten hebben deze plannen al geprezen, maar waarschuwen dat de uitvoering cruciaal is. Ze benadrukken dat er duidelijke richtlijnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen daadwerkelijk worden geholpen.
Deze hervorming sluit aan bij eerdere wijzigingen in het Spaanse zorgstelsel, waaronder verbeteringen in de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde immigranten en het verminderen van bureaucratische barrières. Dit toont de voortdurende inzet van de regering om de gezondheidszorg inclusiever te maken.