laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Catalaanse kippen in ‘Lockdown’ door vogelgriep

zondag 2 april 2023

Canva
Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – Ook onder vogels woedt de dit jaar een virus, de vogelgriep. Europa ziet de grootste golf van het H5N1-virus sinds jaren. In totaal werden al meer dan 8 miljoen stuks pluimvee afgeslacht om het virus in te dijken. In Catalonië gaat het pluimvee nu integraal in een soort van ‘lockdown’.

Tot midden April moet het pluimvee in Catalonië binnen blijven, zo heeft de Catalaanse regering deze week beslist. Door de dieren niet meer in open lucht te laten, hoopt men grote besmettingshaarden in te dijken. Volgende week wordt de maatregel normaal gezien goedgekeurd door de Generalitat. 

De beslissing werd genomen na de vondst van vier dode, wilde zwanen en een dode ooievaar afgelopen 22 december. De dieren zouden allemaal overleden zijn aan de gevolgen van de vogelgriep. Ze werden gevonden aan de oever van de Segre rivier in het dorp Soses (Lleida).

De isolatie van het pluimvee is volgens de regering een logische stap na het vinden van de dode vogels. De pluimveesector steunt de beslissing ook, omdat die zich bewust is van de risico’s. De maatregel geldt bovendien vooral voor vogels die in openlucht worden gekweekt. Dat gebeurt dan voornamelijk omdat het om ecologische boerderijen gaat, maar in dit geval zou de gezondheid boven het ecologische label worden geplaatst.

Rond deze tijd van het jaar migreren veel vogels naar Centraal Europa, wat het risico op besmettingen zo groot maakt. Het gevaar in intensieve pluimvee fokkerijen is dat het virus gaat muteren, en hoewel dat bijna nooit gebeurd, springt het zo soms over op mensen ook. De intensieve legbatterijen en pluimveekwekerijen, waar vaak duizenden vogels bijeen gepakt zitten op een heel kleine oppervlakte, vormen de perfecte biotoop voor het H5N1-virus om lelijk huis te houden. Het is niet ongezien dat meer dan de helft van de kippen in zo een kwekerij komt te sterven na een uitbraak.