De zomers in Spanje en andere Zuid-Europese landen worden steeds warmer. Het is er vaak meer dan 40 graden. Door die hitte willen steeds minder mensen daar op vakantie. Steeds meer toeristen kiezen voor koelere plekken in Noord-Europa. Dit wordt ook wel een ‘coolcation’ genoemd. Dat betekent eigenlijk een vakantie op een koele plek. Maar wist je dat er in Spanje ook koele plekken te vinden zijn, zoals in het Groene Spanje?
In de afgelopen drie jaar gaan er veel meer mensen naar landen zoals Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland. Daar is het in de zomer ongeveer 20 graden. Ook is er veel mooie natuur. Veel mensen vinden dit fijner dan bakken in de hete zon aan het strand.
Toch zijn deze vakanties niet goedkoop. Vooral IJsland en Scandinavië zijn dure landen. Het verblijf en eten kosten veel geld. Maar er zijn ook goedkopere opties. Zo kost een vakantie in Zweden of Denemarken, met overtocht en verblijf erbij, ongeveer 1000 euro per persoon voor een week.
Sommige mensen huren liever een kampeerauto. Dan kun je zelf rondrijden en de natuur ontdekken. Ook kun je zo besparen op een hotel. Volgens een kampeerauto verhuurbedrijf gebeurt dit vooral tussen eind mei en eind september. Ze zeggen wel dat het belangrijk is om goed op de natuur te letten.
Doordat steeds meer mensen voor een ‘coolcation’ kiezen, komen er minder toeristen naar landen als Spanje, Italië en Griekenland. Deze landen waren altijd populair door het lekkere weer en de stranden. Maar door de hitte en zorgen over het klimaat kiezen mensen nu vaker voor koelere plekken.
Ook zijn sommige steden in Zuid-Europa te druk geworden met toeristen. Dit zorgt voor problemen voor de mensen die er wonen. Steden zoals Barcelona en Venetië proberen al maatregelen te nemen om minder toeristen binnen te laten.
Maar wist je dat je niet helemaal naar Noord-Europa hoeft te gaan om koel weer te vinden? In Spanje zelf zijn ook plekken waar het in de zomer niet zo heet wordt. In regio’s zoals Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland, aan de Atlantische kust, is het vaak minder warm dan in de rest van Spanje. Dit gebied noemen mensen ook wel het Groene Spanje.
Veel Spanjaarden uit bijvoorbeeld Andalusië, Murcia of de regio Valencia gaan al jaren in juli en augustus naar het Groene Spanje. Ze willen weg van de hoge temperaturen aan de Middellandse Zeekust. De laatste jaren komen er ook steeds meer Europese vakantiegangers naar deze gebieden. Daarnaast zijn er steeds meer mensen uit andere landen die er zelfs willen gaan wonen.
De ‘coolcation’-trend zal waarschijnlijk blijven bestaan. De zomers in Zuid-Europa worden namelijk alleen maar warmer. Noord-Europese landen kunnen hier goed op inspelen door hun toerisme verder uit te breiden.
Voor landen in Zuid-Europa is het slim om ook in andere seizoenen toeristen te lokken. Bijvoorbeeld in het voorjaar of najaar, als het minder heet is. Ook kunnen ze zorgen voor meer schaduw en koelere plekken, zodat mensen het fijner hebben tijdens hun bezoek.