laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Spanje viert ook “El día de los enamorados” of Valentijnsdag

beeld: via canva.com

Spanje viert ook “El día de los enamorados” of Valentijnsdag

rubrieken:

Valentijnsdag is een speciale dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeaus, bloemen of kaarten. Sinds Paus Gelasius I in 496 besloot dat 14 februari de dag van de Heilige Valentijn moet zijn, vieren we Valentijnsdag op deze datum. San Valentín, zoals het in het Spaans heet, is een dag van extra liefde, maar het is tegenwoordig ook erg commercieel. Toch heeft de dag nog steeds veel betekenis voor veel mensen.

Valentijnsdag was oorspronkelijk de dag waarop je anoniem iemand kon laten weten dat je van hem of haar houdt, door bloemen, chocolade of cadeautjes te sturen zonder je naam erbij te zetten. Zo moest de ontvanger raden van wie het cadeau was, wat de dag extra spannend maakte.

Tegenwoordig ligt de nadruk, vooral uit commercieel oogpunt, meer op de dag waarop geliefden elkaar iets geven om hun liefde te benadrukken. In de Verenigde Staten wordt Valentijnsdag sterk commercieel benut, maar ook landen zoals Spanje, Nederland en België doen daar goed aan mee. Hier vind je ook overal kleine speciale cadeaus of bloemen, eigenlijk teveel om op te noemen.

Geschiedenis

Op Wikipedia is te lezen dat er weinig bekend is over Sint-Valentijn. In de achttiende eeuw werd gesuggereerd dat het Valentijnsfeest op 14 februari plaatsvond om het oude Romeinse feest Lupercalia te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen was dit een belangrijk feest, waarschijnlijk gehouden bij de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, door wolven werden grootgebracht.

Volgens het verhaal werden de namen van jonge, ongehuwde vrouwen in een kom gestopt. Ongehuwde mannen mochten om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die gekoppeld werden elkaars partner. Toen het Christendom in Europa opkwam, verbood de kerk dit heidense feest en verving Lupercalia door Valentijnsdag.

Spanje en Sant Jordi

In Spanje is San Valentín min of meer in de twintigste eeuw ingevoerd, voornamelijk met het idee om de verkoop van cadeaus en andere geschenken te stimuleren. Men beweert zelfs dat de beroemde winkelketen El Corte Inglés een voortrekkersrol heeft gespeeld in deze ontwikkeling door het invoeren van San Valentín als een commercieel feest, met als doel de verkopen (met succes) te verhogen. Door de jaren heen is deze dag steeds populairder geworden en worden er niet alleen cadeaus voor geliefden gegeven, maar ook voor vrienden en familieleden, waarmee de betekenis van de dag verder wordt uitgebreid.

In sommige regio’s wordt liefde niet alleen op 14 februari gevierd. In Catalonië bijvoorbeeld is 23 april (Sant Jordi) een nóg belangrijkere dag voor geliefden. Mannen geven vrouwen een roos en vrouwen geven mannen een boek – een mix van liefde en literatuur!

Al met al, 14 februari is dé dag om je geliefde een blijk van waardering te geven, een kans om je gevoelens te delen en zo nog eens de liefde te verklaren. Het is een uitstekende gelegenheid om creatieve en betekenisvolle geschenken te geven, of gewoon samen te zijn en speciale momenten te delen. Feliz San Valentín!