laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Spanje in top drie landen met AOW-gerechtigden buiten Nederland

beeld: via canva.com

Spanje in top drie landen met AOW-gerechtigden buiten Nederland

rubrieken:

In het derde kwartaal van 2024 heeft het aantal Nederlanders dat een AOW-uitkering ontvangt een recordhoogte bereikt. Voor het eerst zijn er meer dan 3,6 miljoen AOW-gerechtigden, een stijging van ruim 32.000 vergeleken met dezelfde periode in 2023. In de top drie van landen met het hoogste aantal AOW-gerechtigden buiten Nederland, staat ook Spanje. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) publiceerde deze cijfers onlangs in hun kwartaalrapport.

Bijna 331.000 Nederlanders die AOW ontvangen, wonen in het buitenland. België, Duitsland en Spanje vormen de top drie met respectievelijk 63.534, 48.394 en 38.628 ontvangers. Ook landen als Canada (11.809) en Australië (10.914) hebben een aanzienlijk aantal gerechtigden, hoewel het aantal daar de laatste jaren is afgenomen.

Een significant deel van alle ontvangers in Nederland en daarbuiten (37,7%) krijgt een AOW-uitkering voor alleenstaanden. De overige 62,3% ontvangt een uitkering voor samenwonenden. Daarnaast blijkt uit de statistieken dat ruim een miljoen gerechtigden de leeftijd van 80 jaar hebben overschreden. Opvallend is dat er 115 mensen zijn die ouder zijn dan 105 jaar. Ook is het aandeel vrouwen groter dan dat van mannen: 53,3% tegenover 46,7%.

Het aantal mensen met een onvolledige AOW blijft toenemen. In het derde kwartaal van 2024 waren dat er bijna 681.000, een stijging van 407 vergeleken met een jaar eerder. Mensen met een onvolledige AOW hebben vaak enkele jaren in het buitenland gewoond of gewerkt zonder premie te betalen, of zijn pas op latere leeftijd naar Nederland verhuisd.

Voor deze groep is er de mogelijkheid om een aanvullende inkomensvoorziening (AIO) aan te vragen als hun totale inkomen onder het bestaansminimum ligt. Het aantal mensen dat deze AIO-uitkering ontvangt, bedroeg in september 2024 ruim 72.000. Dit is een stijging van 1,5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het doel van de AIO is om ervoor te zorgen dat ouderen met een lage AOW toch een bestaansminimum behouden.

Levensbewijzen in Spanje

Burgers die in het buitenland (zoals Spanje) wonen en een uitkering van de SVB ontvangen, kunnen sinds begin 2024 voor het eerst digitaal een levensbewijs opsturen. De SVB heeft een jaar geleden de Digidentity wallet app gelanceerd die dat mogelijk maakt. In de eerste vier weken na de lancering kreeg het SVB de meeste digitale levensbewijzen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Uitkeringsgerechtigden die in het buitenland wonen, moeten periodiek aantonen nog in leven te zijn. Zij ontvangen in de maand waarin ze zelf of een (oudere) partner jarig zijn van de SVB een brief met het levensbewijs. In het verleden was het alleen mogelijk het levensbewijs te laten invullen en waarmerken door een bevoegde autoriteit, zoals een ambassade, notaris of zelfs een lokale sheriff en het vervolgens per post te retourneren of te uploaden in Mijn SVB. Sinds begin 2024 is daar dus een digitale manier bij gekomen.

Het NIE-nummer is belangrijk voor Nederlanders die in Spanje wonen. Het SVB kan met het Número de Identificación de Extranjeros (NIE) checken of iemand nog leeft. Voor meer informatie over het Spaanse NIE-nummer kun je terecht bij het SVB.

Met behulp van een nieuwe app kunnen burgers in het buitenland nu op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze digitaal aantonen dat ze nog in leven zijn. In de brief van de SVB met het formulier levensbewijs staat nu ook een QR-code. De burgers die deze brief hebben ontvangen, kunnen eenvoudig met een smartphone of tablet de app installeren. Via de app scant de uitkeringsgerechtigde zijn identiteitsbewijs (NFC-chip), neemt een selfie en verstuurt de informatie via de app. De app stuurt vervolgens de informatie aan de SVB. Meer informatie kun je op de website van SVB vinden.