Op maandag 17 februari 2025 werd Lissabon en de omliggende regio’s getroffen door een aardbeving met een magnitude van 4,7 op de Richterschaal. De Portugese autoriteiten meldden dat de beving om 13:24 uur lokale tijd (14:24 uur Spaanse tijd) plaatsvond, met het epicentrum ongeveer 14 kilometer ten zuidwesten van Seixal, een stad aan de overkant van de rivier de Taag, dicht bij de Portugese hoofdstad.
De aardbeving werd duidelijk gevoeld in het centrum van Lissabon, evenals in de gemeenten Almada en Sesimbra, waar de intensiteit werd gemeten op V/VI volgens de gemodificeerde Mercalli-schaal. Ondanks de kracht van de beving zijn er geen meldingen van persoonlijke of materiële schade, aldus een woordvoerder van de Portugese burgerbescherming.
Deze aardbeving in Portugal werd ook waargenomen in delen van het zuidwesten van Spanje, met name in Extremadura zoals in Badajoz, Don Benito (Badajoz), La Pilara (Badajoz) en in Andalusië in onder andere Huelva, Islantilla (Huelva), Isla Cristina (Huelva) en Sevilla.
Dit seismische evenement komt ongeveer zes maanden na een eerdere aardbeving met een magnitude van 5,3, die eind augustus 2024 plaatsvond voor de kust van Portugal, nabij de kustplaats Sines. Die beving werd destijds ook gevoeld in verschillende Spaanse regio’s, waaronder Andalusië, Extremadura, Galicië, Castilië en León, en Castilla-La Mancha.
Portugal heeft in het verleden te maken gehad met verwoestende aardbevingen, waarvan de meest beruchte die van 1755 is. Deze aardbeving vernietigde een groot deel van Lissabon en had ook impact op de zuidwestelijke provincies van Andalusië in Spanje. Het herinnert aan de seismische kwetsbaarheid van de regio en benadrukt het belang van voortdurende monitoring en voorbereiding op dergelijke natuurrampen.
De autoriteiten blijven de situatie nauwlettend volgen voor mogelijke naschokken, hoewel er op dit moment geen verdere seismische activiteit is gerapporteerd. Bewoners worden geadviseerd waakzaam te blijven en de richtlijnen van de autoriteiten op te volgen in het geval van eventuele verdere schokken.