De consumentenorganisatie FACUA-Consumidores en Acción heeft een klacht ingediend tegen ondernemer en influencer Ángel Gaitán bij de Directoraat-generaal van de Schatkist (DGTFP). De klacht betreft het slaan en distribueren van een ‘herdenkingsmunt’ ter ere van de DANA die in oktober 2024 Valencia trof, zonder de vereiste toestemming van deze overheidsinstantie. Deze ongeoorloofde munt kan voor verwarring zorgen omdat deze sprekend op een euromunt lijkt.
Ondernemer en influencer Gaitán deelde een video op zijn platforms waarin hij de munt gebruikte als promotioneel middel voor de verkoop van zijn producten. In de video kondigde hij aan dat klanten die een ‘exclusief pakket’ aanschaften, deze ‘herdenkingsmunt’ cadeau zouden krijgen. De munt lijkt sterk op een 1-euromunt, wat volgens FACUA verwarring bij consumenten kan veroorzaken.
Volgens artikel 9 van de Ley 10/1975, de wet op de regulering van metalen munten, is het een administratieve overtreding om munten met wettige betaalstatus of herdenkingsmunten te reproduceren voor commerciële doeleinden zonder toestemming van de DGTFP. Als deze reproductie leidt tot verwarring bij consumenten, wordt dit als een ernstige overtreding beschouwd.
In reactie op de klacht plaatste Gaitán een video op het platform X (voorheen Twitter), waarin hij fel uithaalde naar FACUA. Hij beweerde dat de munt geen betaalmiddel is, maar een ’token’ en dat deze voldoet aan de regelgeving voor edelmetalen en de productie van medailles. Ondanks het lopende onderzoek kondigde hij aan nog eens 10.000 extra munten te zullen slaan.
FACUA benadrukt dat het ontbreken van de noodzakelijke vergunning en de gelijkenis met wettige betaalmiddelen niet alleen de wet overtreden, maar ook consumenten kunnen misleiden. De organisatie heeft de DGTFP verzocht passende maatregelen te nemen tegen Gaitán en zijn bedrijf om verdere distributie van de munt te voorkomen en de rechten van consumenten te beschermen.
De uitgifte van herdenkingsmunten zonder officiële toestemming is een ernstige zaak, aangezien het de integriteit van het monetaire systeem kan ondermijnen en het vertrouwen van het publiek in wettige betaalmiddelen kan schaden. Het is essentieel dat bedrijven en individuen zich aan de geldende regelgeving houden om dergelijke problemen te voorkomen.