laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Wat betekent de sluiting van kerncentrales voor de energieproductie in Spanje?

beeld: ai-beeld / redactie

Wat betekent de sluiting van kerncentrales voor de energieproductie in Spanje?

rubrieken:

De Spaanse overheid staat voor een grote uitdaging met de geplande sluiting van alle kerncentrales in het land. Momenteel zijn deze installaties goed voor bijna 20% van de nationale elektriciteitsproductie. Het besluit, dat deel uitmaakt van de energietransitie, roept vragen op over de toekomst van de energievoorziening in Spanje.

In 2024 produceerden de zes operationele kerncentrales – Ascó I en II, Almaraz I en II, Cofrentes, Trillo en Vandellós II – gezamenlijk 19,6% van de totale elektriciteit in het land. Hiermee zijn ze na windenergie de op één na grootste bron van elektriciteit. Kernenergie wordt vooral gewaardeerd vanwege de stabiliteit die het biedt aan het energienet en het feit dat het geen CO2-uitstoot genereert tijdens de productie.

Het huidige plan voorziet in een gefaseerde sluiting van de kerncentrales tussen 2027 en 2035. De beslissing wordt onderbouwd met zorgen over de opslag en verwerking van nucleair afval en de wens om volledig over te schakelen op duurzame energiebronnen. Tegelijkertijd ontstaan er zorgen over de impact van dit besluit. Kerncentrales spelen een cruciale rol in het waarborgen van een constante energielevering, vooral tijdens periodes waarin wind- en zonne-energie tekortschieten.

Critici vragen zich af of Spanje op tijd genoeg alternatieven kan ontwikkelen om het wegvallen van kernenergie op te vangen. In 2023 haalde Spanje al bijna 47% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, waaronder zonne- en windenergie. Hoewel deze cijfers indrukwekkend zijn, is het nog niet zeker of ze voldoende zijn om de kloof te overbruggen die het wegvallen van kernenergie achterlaat.

De overheid heeft aangegeven dat investeringen in hernieuwbare energie de komende jaren zullen worden opgevoerd. Toch zal het ontwikkelen van voldoende opslagcapaciteit, zoals batterijen en waterstoftechnologie, essentieel zijn om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Daarnaast worden er mogelijkheden onderzocht om energie-import te vergroten, hoewel dit Spanje afhankelijker zou maken van andere landen.

Voorstanders van het besluit wijzen erop dat het sluiten van kerncentrales Spanje dichter bij zijn doel brengt om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Ze benadrukken dat investeren in schone energie en nieuwe technologieën niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook banen kan creëren en de economie kan stimuleren.

De komende jaren zullen cruciaal zijn voor Spanje om deze ambitieuze energietransitie succesvol te maken. De balans tussen duurzaamheid, economische haalbaarheid en energiezekerheid blijft een grote uitdaging.