laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Ophef over boek in Spanje waarin vader vertelt hoe en waarom hij zijn kinderen heeft vermoord

beeld: redactie / via canva.com

Ophef over boek in Spanje waarin vader vertelt hoe en waarom hij zijn kinderen heeft vermoord

rubrieken:

In Spanje is veel ophef ontstaan over een nieuw boek dat in maart 2025 is uitgekomen. Het boek heet ‘El odio’ (‘De haat’) en is geschreven door Luisgé Martín. In dit boek vertelt José Bretón, een man die in 2011 zijn eigen kinderen heeft vermoord, voor het eerst eerlijk wat hij heeft gedaan en waarom. De moeder van de kinderen wil dat het boek niet meer verkocht wordt.

José Bretón werd in 2013 veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf omdat hij zijn kinderen Ruth (6 jaar) en José (2 jaar) heeft omgebracht. In het boek zegt hij dat hij zijn kinderen meenam naar een huis van zijn familie in Córdoba. Daar gaf hij hen medicijnen om te slapen. Daarna doodde hij hen en verbrandde hij hun lichamen, zodat er geen bewijs zou overblijven. Hij wilde niet dat zijn kinderen bij hun moeder zouden opgroeien, want ze zouden gaan scheiden. Hij zegt dat hij dit uit haat en wraak deed.

Veel mensen zijn boos dat dit boek is verschenen, vooral Ruth Ortiz, de moeder van de kinderen. Zij vindt het boek vreselijk en zegt dat het haar opnieuw verdriet doet. Ze heeft de rechter gevraagd om te stoppen met de verkoop van het boek. Volgens haar heeft Bretón een straatverbod en mag hij op geen enkele manier contact met haar hebben, ook niet via een boek.

De uitgeverij van het boek zegt dat schrijvers vrij moeten zijn om over moeilijke onderwerpen te schrijven. Ze vinden dat het boek op een respectvolle manier is geschreven. De schrijver zegt dat hij wilde onderzoeken hoe wreed mensen kunnen zijn, en dat hij voorzichtig is geweest met het verhaal.

Ook in de politiek is er veel discussie. De minister van Gelijkheid vindt dat mensen die zulke verschrikkelijke dingen hebben gedaan geen podium mogen krijgen. Ze steunt de moeder van de kinderen en vindt dat haar rechten belangrijker zijn dan de publicatie van het boek.

Het Openbaar Ministerie van Minderjarigen in Barcelona wil dat het boek voorlopig niet meer verkocht wordt. Ze zeggen dat het boek slecht is voor het imago en de nagedachtenis van de vermoorde kinderen. Door deze reactie heeft de uitgeverij besloten om de verkoop tijdelijk te stoppen totdat er meer duidelijkheid is.

Door deze situatie praten veel mensen in Spanje nu over wat belangrijker is: vrijheid om te schrijven en zeggen wat je denkt, of het beschermen van slachtoffers en hun families. Sommigen vinden dat het boek mensen kan helpen begrijpen hoe zulke dingen gebeuren. Anderen zeggen dat het alleen maar pijn veroorzaakt voor de mensen die al genoeg hebben meegemaakt.

Het is nog niet duidelijk wat er verder gaat gebeuren. Mag het boek blijven bestaan of wordt het definitief verboden? In elk geval zorgt het voor veel discussie over wat wel en niet mag in boeken.