In Spanje gebeuren er nog steeds veel ongelukken door mensen die gedronken hebben en daarna gaan autorijden. Om dat te veranderen, wil de regering strengere regels invoeren over hoeveel alcohol je in je lichaam mag hebben als je rijdt. Na een recente stemming en aanname in het Spaanse Congres, zullen deze regels later dit jaar in werking treden.
De nieuwe regels zouden betekenen dat je bijna niets meer mag drinken als je nog moet rijden. De limiet wordt 0,10 milligram per liter lucht als je blaast en 0,2 gram per liter bloed. Dat is een stuk lager dan wat nu is toegestaan.
Wat zijn de straffen? Als je toch te veel gedronken hebt en de politie houdt je aan, kun je een boete krijgen en punten verliezen op je rijbewijs. Hier zijn de mogelijke straffen:
- Als je tussen de 0,1 en 0,25 mg/l blaast, krijg je een boete van 200 euro en verlies je 2 punten op je Spaanse rijbewijs.
- Bij 0,25 tot 0,50 mg/l blaast, wordt het 500 euro boete en 4 punten kwijt.
- Als je meer dan 0,50 mg/l blaast, betaal je 1000 euro en raak je 6 punten kwijt.
- Als je al eerder in het jaar gepakt bent, kun je opnieuw een boete van 1000 euro krijgen en verlies je 4 of 6 punten, afhankelijk van hoeveel je op dat moment in je bloed had.
Hoe snel heb je teveel op? Hoeveel je mag drinken hangt af van je lichaam en hoe snel jouw lichaam alcohol afbreekt. Over het algemeen geldt dat een man van ongeveer 70 tot 90 kilo al bijna aan de limiet zit na een klein biertje. Twee biertjes is waarschijnlijk al teveel. Een vrouw van ongeveer 50 tot 70 kilo kan al te veel hebben na één biertje.
Maar ook of je moe bent, hoeveel je gegeten hebt en hoe gezond je bent spelen mee. Daardoor kun je soms sneller positief testen dan je denkt.
De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat het het beste is om helemaal geen alcohol te drinken als je nog moet rijden. Zelfs al mag er wettelijk nog een klein beetje, toch is het veiliger om gewoon niets te drinken. Ze raden ook aan om alcoholvrij te drinken of vervoer te regelen met iemand die nuchter is.
Deze veranderingen horen bij een plan om minder ongelukken op de weg te krijgen. In Spanje is alcohol nog steeds een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen. Daarom wil de overheid strengere regels om mensenlevens te redden.