laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

Het grootste zilverreservaat is in dit kleine Spaanse dorp te vinden

maandag 22 mei 2023

Sierra Norte / web
Sierra Norte / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanje barst van de locaties die het verkennen waard zijn. Eén zo’n plek bevindt zich op slechts twee uur rijden van Madrid, in de regio Castilla-La Mancha. Het gaat hier om Hiendelaencina, een betoverend dorpje gelegen in de streek van Serranía de Guadalajara. Dit dorp staat onder andere bekend als de plaats met de grootste zilvervoorraad van Spanje.

Het dorp in kwestie dat bol staat van geschiedenis en natuurpracht, trekt bezoekers uit heel Spanje die op zoek zijn naar haar verborgen juweeltjes. Naast de mijnen, die in de jaren 80 sloten, bieden de bergen, rivieren en uitgestrekte bossen van Hiendelaencina een schat aan mogelijkheden voor liefhebbers van trektochten, vogels kijken en natuurliefhebbers.

Op de officiële website van de gemeente worden toeristen uitgenodigd om het ‘País de la Plata’ (Land van Zilver), een museum dat vernoemd is naar de bijnaam van het dorp, te bezoeken en zo de geschiedenis van deze belangrijke mijn locatie te leren kennen. Het is een ruimte gewijd aan het herinneren en begrijpen van de geschiedenis van Hiendelaencina, een klein dorpje van niet meer dan 200 bewoners dat in 1844 door de ontdekking van zijn waardevolle bodemschatten werd opgeschud. 

Dit markeerde het begin van een economische, sociale en stedelijke transformatie. Maar de verwachtingen van voorspoed werden getemperd door een gebrek aan planning en onregelmatigheden in de mijn. De mijnen werden na verschillende pieken en dalen in de productie uiteindelijk definitief gesloten in de jaren 80.

Ondanks de ontdekking van de mijn in de 19e eeuw, zijn er theorieën die suggereren dat het een vondst is die terug te leiden is tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de minerale schatten van de regio benutten. Zodoende vormde de zilver ontginning in Hiendelaencina eeuwenlang een belangrijke bron van welvaart en groei voor de streek.

De zilvermijn van Hiendelaencina is tegenwoordig nog steeds een boeiende bestemming voor zowel toeristen als liefhebbers van geschiedenis. Door middel van verschillende paden kunnen bezoekers genieten van het natuurlijke landschap, evenals de door mensen aangebrachte veranderingen. Het is een unieke belevenis die bezoekers terugbrengt naar vervlogen tijden en hen in staat stelt om de impact van de mijnbouw op de geschiedenis van deze streek te begrijpen.