laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
recepten
spanjespecials
spanjeverhalen
canarias
balearen
valencia regio
andalusië
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
laatste nieuws
65-plus nieuws
het weer in
spanjeverhalen
spanjerecepten
spanjespecials
canarische eilanden
balearen
andalusië
valencia regio
catalonië
murcia
costa del sol
costa blanca
costa brava
costa dorada
costa tropical
costa de la luz
barcelona
madrid
valencia
alicante
malaga
rest spanje
het weer in spanje
aanmelden nieuwsbrief
kopje koffie schenken
contact
over ons
sitemap

De EU raadt aan om een noodpakket samen te stellen voor 72 uur zelfredzaamheid, ook tijdens vakantie in Spanje?

beeld: via canva.com

De EU raadt aan om een noodpakket samen te stellen voor 72 uur zelfredzaamheid, ook tijdens vakantie in Spanje?

rubrieken:

De Europese Commissie adviseert burgers om een noodpakket in huis te hebben waarmee je minstens 72 uur kunt overleven zonder hulp van buitenaf. Dit is bedoeld voor situaties zoals stroomuitval, natuurrampen of andere crisissituaties. In principe geldt dit dus ook als je op vakantie gaat en een tijdelijk thuis hebt in Spanje. Maar wat wordt aangeraden om in dat noodpakket voor zelfredzaamheid mee te nemen?

De Europese Commissie benadrukt dat het doel niet is om paniek te zaaien, maar om bewustzijn te creëren. Zo’n pakket kan cruciaal zijn in de eerste 72 uur na een ramp, wanneer hulpdiensten mogelijk nog niet beschikbaar zijn. Landen zoals Duitsland, Finland en Zweden hebben al vergelijkbare initiatieven. De EU wil nu een gezamenlijke aanpak bevorderen en roept mensen op om stap voor stap een noodpakket op te bouwen.

In Spanje is civiele bescherming vooral in handen van Protección Civil, een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor het voorkomen en aanpakken van noodsituaties, zoals natuurrampen en grote ongevallen. Er bestaan nationale protocollen om de bevolking tijdens crises te informeren en beschermen. Wel ontbreekt het momenteel aan recente grote campagnes die zich richten op burgerlijke voorbereiding op mogelijke oorlogssituaties.

Om goed voorbereid te zijn, vindt de Europese Commissie het belangrijk dat je jezelf en je familie minstens 72 uur kunt redden met basisbenodigdheden. Maar wat moet er allemaal in zo’n zelfredzaamheidspakket zitten?

Water staat bovenaan de lijst. Als er geen schoon drinkwater beschikbaar is, moet je in staat zijn om water te zuiveren. Dat kan met zuiveringstabletten, koken, twee druppels bleekwater per liter of door zonlicht met de Sodis-methode. Experts raden aan om minstens zes liter per persoon te bewaren in flessen.

Ook voedsel mag niet ontbreken. Kies voor houdbare producten zoals voorgekookte peulvruchten, ingeblikt voedsel en andere etenswaren die je niet hoeft te koken. Vermijd alles wat lang op het vuur moet staan.

Naast eten en drinken zijn documenten ook belangrijk. Zorg dat je paspoorten, rijbewijzen en andere papieren fysiek én digitaal beschikbaar hebt. Stop ook wat contant geld in de rugzak, bij voorkeur in kleine biljetten.

Andere onmisbare spullen zijn: huissleutels, een EHBO-kit met persoonlijke medicijnen, een radio op batterijen of met dynamo en USB-aansluiting, een zaklamp, extra batterijen, aanstekers of lucifers, een fluitje, ducttape, notitieboekje met pen, een opgeladen telefoon met extra batterij of powerbank, droge kleding, thermische dekens, iets ter isolatie van de grond, toiletpapier en een lijstje met belangrijke telefoonnummers.