Welke koele zomerdrank is slechter voor de lijn: cerveza, tinto de verano of sangría?

Welke koele zomerdrank slechter voor de lijn: cerveza, tinto de verano of sangría?
Beeld: ai-beeld / redactie

Welke koele zomerdrank is slechter voor de lijn: cerveza, tinto de verano of sangría?

Tijdens de warme zomermaanden in Spanje is er niets zo verfrissend als een koud drankje. Of je nu ontspant op het strand, een barbecue organiseert, of geniet van een zonnige dag in het park, populaire opties zoals cerveza, tinto de verano en sangria zijn vaak de smakelijkste keuzes. Echter, terwijl we deze dorstlessers consumeren, rijst de vraag: welke van deze dranken potentieel kan bijdragen aan gewichtstoename?

Wanneer we het hebben over dikmakers, verwijzen we naar voedingsmiddelen en dranken die, wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen leiden tot gewichtstoename. Dit geldt zeker voor alcoholische dranken, die vaak vergeten worden in discussies over dieet en gezondheid. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alleen de soort drank, maar ook de hoeveelheid die we consumeren, invloed heeft op onze gewichtstoename. Een paar glazen bier of een paar kopjes sangria kunnen misschien niet veel kwaad, maar als deze consumptie uit de hand loopt, kunnen de calorieën zich snel opstapelen. 

Cerveza / bier

Bier is een van de populairste alcoholische dranken ter wereld en wordt vaak geassocieerd met sociale bijeenkomsten en ontspanning. Maar hoe zit het met de calorieën in bier en de impact ervan op ons gewicht?

Er zijn talrijke variëteiten van bier, iedere soort met een eigen, karakteristieke smaak en aantal calorieën. Gemiddeld bevatten standaardbieren ongeveer 150 calorieën per blikje of fles van 330 ml. Hoewel het genieten van enkele biertjes op een warme dag aangenaam kan zijn, kan overmatige consumptie leiden tot ongewenste gewichtstoename. Bier is vaak gelinkt aan de term “bierbuik”, wat verwijst naar de vetophoping rondom de buik door excessieve alcoholinname.

Tinto de Verano

Tinto de verano is een populaire Spaanse drank die vaak wordt geserveerd in de zomer. Het is een verfrissende mix van rode wijn en citroenlimonade of spuitwater/gaseosa, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor warme dagen. Maar hoe verhoudt deze drank zich tot gewichtstoename?

De calorie-inhoud van tinto de verano ligt meestal tussen de 150 en 160 calorieën per glas van 250 ml. Dit maakt het vergelijkbaar met bier, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. De toevoeging van limonade kan de suikerinhoud verhogen, wat kan bijdragen aan extra calorieën en mogelijk gewichtstoename.

Een van de grootste zorgen bij het drinken van tinto de verano is de hoeveelheid suiker die in de limonade zit. Veel commerciële limonades bevatten aanzienlijke hoeveelheden toegevoegde suikers, wat de calorie-inname verder kan verhogen. Dit is vooral problematisch als je meerdere glazen drinkt, omdat de suiker zich snel kan ophopen en bijdragen aan gewichtstoename.

Sangria

Sangria is een andere populaire zomerse drank die vaak wordt gemaakt met rode wijn, fruit en soms sterke drank. Het is een kleurrijke en feestelijke drank, maar hoe zit het met de calorieën?

Sangria kan behoorlijk calorierijk zijn, met een glas van 250 ml dat tot 200 calorieën of meer kan bevatten, afhankelijk van de ingrediënten. De combinatie van wijn, fruit en eventuele toegevoegde likeuren kan snel leiden tot een hoge calorie-inname. Dit maakt sangria potentieel een van de dikmakers onder de zomerse drankjes.

Aan de andere kant kan het toevoegen van fruit aan sangria ook enkele voordelen bieden. Fruit voegt niet alleen smaak toe, maar kan ook voedingsstoffen en vezels leveren. Echter, de natuurlijke suikers in fruit kunnen ook bijdragen aan de totale calorie-inname, vooral als je een royale hoeveelheid fruit toevoegt.