Ook de natuurlijke rivieren in de Pyreneeën van Aragón zijn overspoeld door massatoerisme

Ook de natuurlijke rivieren in de Pyreneeën van Aragón zijn overspoeld door massatoerisme
Beeld: Guía Repsol / web

Ook de natuurlijke rivieren in de Pyreneeën van Aragón zijn overspoeld door massatoerisme

Massatoerisme zal waarschijnlijk het woord van het jaar 2024 in Spanje worden. Het is een veelbesproken thema en het probleem van overtoerisme lijkt steeds nijpender te worden, terwijl Spanje dat jaar afsluit met een recordaantal buitenlandse bezoekers. Overtoerisme speelt echter niet alleen in de grote steden of aan de kust van het Spaanse vasteland en de eilanden een rol. Ook in de natuur, zoals bij de rivieren van de Pyreneeën, wordt massatoerisme een uitdaging, vooral in de zomerse maanden.

De laatste jaren is de toeristische druk op de rivieren in de Pyreneeën, vooral in Aragón, een kritiek punt gepasseerd. De prachtige natuur en bijzondere biodiversiteit van dit gebied trekken jaarlijks duizenden bezoekers, wat leidt tot overtoerisme. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op het milieu, maar creëert ook spanningen binnen lokale gemeenschappen die worstelen om hun traditionele levensstijl te behouden.

Op plaatsen met een hoge ecologische waarde, zoals de Bellós-rivier in Puyarruego, is de situatie niet langer vol te houden. De promotie van dit gebied en grote groepen bezoekers uit de steden hebben gezorgd voor een dramatische stijging in het aantal mensen dat deze plekken bezoekt.

Zwemmen in de rivieren van de Pyreneeën lijkt misschien onschuldig, maar het heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Jaarlijks worden er veel zwemmers aangetrokken door het heldere, schone water, wat resulteert in overtoerisme in deze gebieden.

Het is belangrijk om een uitgebreid actieplan te ontwikkelen voor het beheer van toerisme in de Aragonese Pyreneeën. Dit plan moet een beoordeling van de draagkracht van natuurlijke gebieden bevatten, evenals maatregelen om de bezoekersstroom te reguleren en te beperken, vooral op de kwetsbare plekken voor het milieu.

Het is ook essentieel om bewustwordings- en educatiecampagnes te organiseren voor zowel toeristen als touroperators. Respectvol gedrag tegenover de natuur moet gestimuleerd worden, de gevolgen van toerisme moeten worden verkleind en mensen moeten beter begrijpen hoe waardevol deze natuurlijke gebieden in Aragon zijn.

Het is ook noodzakelijk om controle- en toezichtmechanismen in te stellen op de drukste plekken. Dit moet onder andere goede bewegwijzering, de aanwezigheid van milieutoezichthouders en regels voor toegang tot kwetsbare gebieden omvatten.

Ga naar de inhoud