De stille epidemie: eenzaamheid onder ouderen in Spanje

De stille epidemie: eenzaamheid onder ouderen in Spanje
Beeld: via canva.com

De stille epidemie: eenzaamheid onder ouderen in Spanje

In Spanje neemt de bezorgdheid toe over een aanzienlijk probleem dat veel ouderen treft: eenzaamheid. Recente gegevens tonen aan dat maar liefst 25% van de ouderen alleen woont, terwijl tot 40% zich eenzaam voelt. Deze cijfers geven een zorgwekkend beeld van de sociale isolatie die veel senioren ervaren, hoewel familiebanden traditioneel sterk zijn in de Spaanse cultuur.

Het geleidelijke ouder worden, het verlies van dierbaren, de daling van het geboortecijfer, de verspreiding van mensen over verschillende locaties en de toename van eenpersoonshuishoudens zijn enkele factoren die bijdragen aan de groei van ongewenste eenzaamheid. Dit wordt al aangeduid als een stille epidemie met zowel mentale als fysieke gevolgen.

De vergrijzing van de bevolking in Spanje brengt bijzondere uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van de zorg voor ouderen. Eenzaamheid wordt daarbij een steeds belangrijker thema, zeker als we kijken naar het welzijn van ouderen in Spanje. Er zijn allerlei redenen waarom oudere mensen zich eenzaam kunnen voelen, zelfs wanneer ze omringd zijn door vrienden en familie. 

Het verlies van belangrijke relaties, zoals de dood van een partner of vrienden, kan erg ingrijpend zijn en een grote leegte achterlaten. Vaak worden deze verliezen niet goed herkend, zowel door henzelf als door hun omgeving, waardoor het gevoel van verdriet en isolatie alleen maar toeneemt.

Eenzaamheid heeft een flinke impact op het leven van ouderen. Het kan niet alleen zorgen voor sombere gevoelens, maar ook voor daadwerkelijke fysieke problemen. Onderzoek laat zien dat eenzaamheid gelinkt is aan een hoger risico op chronische ziektes en kan zelfs de levensduur verkorten.